Erişilebilirlik

Obama: 'Beşar Esad Kendi Halkının Gözünde Meşruluğunu Yitirdi'


Humus'ta Esad rejimini protesto eden göstericiler
Humus'ta Esad rejimini protesto eden göstericiler

Başkan Barack Obama, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “kendi halkının gözünde meşruluğunu yitirdiğini” söyledi.

CBS televizyonuna konuşan Obama, Suriye hükümetinin Esad’ın baskıcı yönetimini protesto eden göstericilere karşı “kabul edilemez düzeyde zulüm uyguladığını” açıkladı. Obama, Beşar Esad’ın samimi reform uygulama konusunda arka arkaya fırsatlar kaçırdığını belirtti.

Başkan Obama, Şam hükümetinin göstericileri kanlı biçimde bastırmaya başladığı Mart ayından bu yana ilk kez bu denli sert konuştu.

Dün de Dışişleri Bakanı Hillary Clinton benzer şekilde sert ifadeler kullanmıştı. Ancak resmi haber ajansı SANA’ya konuşan bir Suriyeli yetkili, Clinton’ın ifadelerini Amerika’nın Suriye’nin içişlerine karışmasının “yeni bir kanıtı” olduğunu söyledi.

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Esad yanlısı göstericilerin önceki gün Amerikan ve Fransız büyükelçiliklerine saldırısını kınadı.

Başkan Obama CBS televizyonuna verdiği demeçte “büyükelçiliklerine kimsenin müdahale edemeyeceği yönünde” Suriye hükümetine net bir mesaj gönderdiklerini söyledi. Obama, Amerikan diplomatik temsilciliklerini korumak amacıyla her türlü önlemi alacaklarını Suriye hükümetine ilettiklerini belirtti.

XS
SM
MD
LG