Obama Yönetimi’nde görev almış yetkililer, dönemin başkanının Suriye’de daha önce yapılan kimyasal saldırılara karşılık vermediği eleştirilerine yanıt verdi.
Yetkililer, 2013’te Suriye’de kimyasal silahlarla yapılan saldırı sonrası Obama döneminde planlanan karşı atağın da, Başkan Donald Trump’ın verdiği emirle Cuma günü yapılan füze saldırısına oldukça benzediğini belirtti. Ancak, yetkililer, Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu Kongre’nin, Obama’nın planlarını kabul etmediklerini de ekledi.
Eleştirilere yanıtlar, Başkan Trump’ın füze saldırısını, Kongre’nin onayını almadan yapması sonrası geldi.
4 Nisan günü, İdlib’in Han Şeyhun kasabasına Suriye rejiminin düzenlediği kimyasal saldırıda, 31’i çocuk, 87 kişi yaşamını yitirmişti.
Başkan Donald Trump, saldırıdan eski Başkan Barack Obama ve yönetimini de sorumlu tuttu. Trump yaptığı açıklamada saldırı için, “Geçmiş yönetimlerin zayıflığı ve kararsızlığı sonucu” gelişti cümlesini kullanmıştı.
Obama Yönetimi yetkililerine göre, Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, onayları olmadan, Obama’nın askeri bir müdahalede bulunması istemediler. Başkan Donald Trump da, 2013’te Twitter üzerinden yazdığı mesajda, Obama’nın, Suriye’ye planlanan herhangi bir askeri müdahale öncesi Kongre’nin onayını alması gerektiğini belirtmişti.
Eski Başkan Barack Obama’nın Ortadoğu danışmanı olan Dennis Ross, “O dönemde Kongre sorumluluk almaya hazır değildi” diye konuştu.
Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Ben Rhodes da, Twitter üzerinden, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin ve Başkan Trump’ın siyasi tarafsızlıklarını sorguladı.
Suriye’ye düzenlenen füze saldırısının hemen sonrasında, Obama Yönetimi’nin Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Tommy Vieter ise, Donald Trump’ın 2013 tarihli, Obama’nın Kongre’den izin alması gerektiğini belirttiği Twitter mesajını paylaştı.
Eski Başkan Obama, Şam yakınlarında yapılan kimyasal silah saldırısı sonrası Suriye Devlet Başkanı’nı karşılık verecekleri konusunda uyarmıştı. Ancak, Akdeniz’de füzeleri fırlatmaya hazır bekleyen donanma gemileri, Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunluğunda olan Kongre ve İngiltere’nin itirazı sonrası geri çekilmişti.
Obama daha sonra, Rusya’nın desteklediği, kimyasal silahların yok edilmesi planını desteklemeye karar verdi.
Cuma sabaha karşı yapılan füze saldırısı, Amerika’nın, Esat rejimine karşı düzenlediği ilk askeri saldırı. Uzman Richard Weitz’a göre bu saldırı Suriye’nin kimyasal silahları kullanmasını önlemeyi öngören “hesaplanmış bir uyarı atışı”.
Weitz, füze saldırısının aynı zamanda, Amerika’nın askeri itibarını yeniden kazanma amacı da taşıdığını belirtti.