Erişilebilirlik

Obama Füze Kalkanı Açıklamasını Savundu


Obama, Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev ile görüşmesi sırasında mikrofondan sızan füze kalkanı ile ilgili sözlerine açıklık getirdi.

Görüşme sonrası açık kalan mikrofondan sızan konuşmada Obama’nın, “Başkanlık seçimlerinden sonra füze savunma sistemi sorunuyla ilgili olarak daha esnek olacağını” söylediği işitilmişti. Medvedev de durumu anladığını ve yeni seçilen Başkan Putin’e ileteceğini belirtmişti.

Obama, Amerika’nın seçim kampanyasına girdiğini, Rusya’nın ise yeni seçimden çıktığını belirterek, silah kontrolü ve füze kalkanı gibi duyarlı konuların seçim dışı bir ortamda yapılmasını daha iyi olacağını söyledi.

Obama’nın Cumhuriyetçi rakipleri ise Obama’nın sözlerini Rusya’ya eğer yeniden seçilirse ödün vereceği şeklinde yorumluyor ve gizli bir gündemi olduğunu iddia ediyor.

Obama, Amerika ile Rusya’nın nükleer silahlarını daha da azaltma yönünde ilerleme sağlayabileceğini kaydetti.

Obama, Rusya parlamentosunun 2010 yılında onayladığı START anlaşmasını, iki ülke arasında son 20 yılda imzalanan en kapsamlı anlaşma olarak niteledi, yeni seçilen Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ek silah indirimi öngören yeni bir anlaşma imzalamaya çalışacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG