Erişilebilirlik

Obama: Irak'ta Muharebe Operasyonları Sona Erdi


Başkan Barack Obama Amerika’nın Irak’ta muharebe görevinin sona ermesi nedeniyle dün akşam halka hitap etti. Başkan Irak halkının kendi güvenliğini üstlenmede öncü duruma geçtiğini kaydetti.

Başkan konuşmasında silahlı kuvvetlere teşekkür ederek, ailelerinden uzakta hizmet veren askerlerin büyük fedakarlığa katlandığını belirtti.

Beyaz Saray’daki çalışma odasından yaptığı konuşmada, Başkan, bu tarihi anın yedi yılı aşkın bir savaş ve ekonomik durgunluğun yarattığı belirsizlik ortamına rastladığına dikkati çekti.

Obama, Amerika’nın Irak’ta bundan sonra da liderliğini koruyup güçlendireceğini belirtti.

Iraklı liderleri bir an önce hükümeti kurmaya çağıran Obama, Irak’taki tüm Amerikan askerlerinin 2011 yılı sonu itibariyle çekileceğini tekrarladı.

Irak’ta şiddetin devam edeceği uyarısında da bulunan Başkan ‘Ancak, teröristler amaçlarına ulaşamayacak’ diye konuştu.

Irak savaşına karşı çıkmış olan Obama, dün eski Başkan George W. Bush ile telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Başkan Obama Ortadoğu barış görüşmelerinde Washington’da yeni bir sayfa açıldığına da dikkati çekti.

Irak’taki savaşta 2003 yılından bu yana 4 bin 400 Amerikan askeri hayatını kaybetti. Savaş süresince Irak’ta yaklaşık 1 buçuk milyon Amerikalı görev yaptı.

Başkan Obama halka hitabında ülke ekonomisine de değinerek, şu anda karşılarındaki en büyük görevin, ekonomiyi eski gücüne kavuşturmak ve işini kaybeden milyonlarca kişiye yeni iş yaratmak olduğunu söyledi.

Irak’tan çekilmekle elde edilecek imkanların, el Kaide ve diğer terörist müttefiklerinin üzerine gitmek için kullanılacağını bildiren Başkan, El Kaide’nin hala Amerika’ya karşı tertip peşinde olduğunu kaydetti.

Başkan, ‘Amerika El Kaide’yi durdurup yenilgiye uğratacak ve Afganistan’ın yeniden terörist yatağı haline gelmesine izin vermeyecektir’ dedi.

XS
SM
MD
LG