Erişilebilirlik

Obama Kongre'yi İkna Turlarına Devam Ediyor


Obama Kongre'yi İkna Turlarına Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
Başkan Obama Suriye’ye askeri müdahalede bulunma yetkisi almak için Kongre’yi ikna turlarına devam ediyor. Çok sayıda Cumhuriyetçi ve Demokrat, Amerika’nın yeni bir savaşa girmesini istemiyor.

Başkan Obama’yı zorlu bir süreç bekliyor. Uzmanlara göre Suriye oylaması bugün yapılsa, Temsilciler Meclisi’nden “hayır” oyu çıkar.

Obama, görevinin, durumu Amerikan halkına anlatmak olduğunu söylerken, çabalarının boşa çıkabileceğini de kabul ediyor: “Amerikan halkının büyük çoğunluğunu Suriye’ye askeri müdahalenin doğru olduğu konusunda ikna edemeyebilirim. Kongre üyelerinin şu soruyu yanıtlaması gerekiyor: ‘Amerika’nın ulusal güvenliği için Suriye’ye müdahalenin doğru olduğunu düşünüyorsam ne yönde oy kullanmalıyım?’”

Askeri müdahaleyi savunmayan siyasetçiler bile savaş karşıtlarından çok sayıda telefon alıyor. Diane Feinstein Demokrat Parti’den Senatör: “Büyük çoğunluk, Suriye’ye askeri müdahale istemiyor.”

Arizona eyaletinde bir oturumda askeri müdahale yanlısı Senatör John McCain, öfkeli bir kalabalıkla karşılaştı.

Uzmanlara göre önümüzdeki günler çok kritik. Thomas Mann Brookings Enstitüsü uzmanı, “Temsilciler Meclisi’nde askeri müdahaleye evet diyenler henüz çoğunlukta değil. Hatta çoğunluğun hiç elde edilemeyeceğini düşünenler var. Partiler arasında çok müzakere yapılacak,” şeklinde konuşuyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu, Suriye’nin askeri kapasitesinin azaltılmasını ve bu yolla Suriye’deki savaşın anlaşma yoluyla sona erdirilmesinin önünü açmayı amaçlayan bir karar tasarısını onaylamıştı.

Temsilciler Meclisi’ndeyse iki Demokrat milletvekili Suriye’nin tekrar kimyasal silah kullanmasını engelleyecek daha dar kapsamlı bir tasarı hazırladı. Bunlardan biri, Virginia milletvekili Gerry Connolly: “Tasarımız, Başkan’ın amacını derleyip toparlıyor, kara harekatına izin vermiyor ve müdahale kapsamını sadece kimyasal silah kullanımı dahilinde tutuyor.”

Brookings Enstitüsü’nden Thomas Mann, son tasarının kara harekatına izin vermeyeceğini söylüyor: “Hedefin nasıl belirleneceği, Senato’daki farklı grupların tasarıyı destekleyip desteklemeyeceğini etkileyecek.”

Senato’daki Demokrat Parti Grup Lideri Harry Reid, geçen Cuma oylamanın gelecek hafta yapılmasının önünü açan tasarıyı sunarak süreci başlattı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG