Erişilebilirlik

Washington Görüşmesi Almanya'da Bir Numaralı Konu


Genel kanı Başkan Obama’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel’in girişimi ile Fransa ile Almanya'nın ortaklaşa başlattığı barış girişimine destek verdiği, ancak Berlin’in Kiev’e silah yardımını yeniden gündeme getiren Obama’yla bu konuda ters düştüğü şeklinde

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Amerikan Başkanı Barack Obama ile Washington'da biraraya gelerek Ukrayna krizini müzakere etmesi ve iki liderin konuyla ilgili açıklamaları Salı günkü Alman medyasının ilk sıradaki yorum konusu.

Genel kanı Obama’nın Merkel’in girişimi ile Fransa ile Almanya'nın ortaklaşa başlattığı barış girişimine destek verdiği, ancak Berlin’in Kiev’e silah yardımını yeniden gündeme getiren Başkan Obama’yla bu konuda ters düştüğü şeklinde.

Yapılan yorumlarda bu konudaki farklılığa rağmen iki liderin Çarşamba günü Merkel’in yanısıra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun katılımı ile Minsk'te yapılması planlanan dörtlü zirvenin akıbeti açısından da olumlu mesajlar vermek için silah yardımı konusunu ABD ve Avrupa arasında yaşanan çatlak olarak yansıtmamaya özen gösterdiklerinin altı çiziliyor.

Nitekim Merkel Obama ile birlikte düzenlediği basın toplantısında da Ukrayna krizinde askeri çözümden yana olmadıklarını, ABD'nin de diplomatik çözümü arzuladığını vurguladı. AB ile ABD arasındaki işbirliğine vurgu yapan Merkel, Cumhurbaşkanı Hollande ile başlattığı barış girişiminin başarısız olması halinde, Rusya'ya yönelik yaptırımların yeniden gündeme gelebileceğini söyledi.

Dünkü olumlu mesajlara rağmen, Berlin’de Merkel’in kriz diplomasisine eleştirisel yaklaşan yorumlar da artıyor. Spiegel dergisinin internet sayfasında yayınlanan bir yorumda, Merkel’in uluslararası inandırıcılığının ve yıllardır edindiği saygın yerin Ukrayna krizi ile tehlikeli bir sürece girdiği, barış görüşmeleri sonuç vermez ise Almanya’nın diplomatik hareket kabiliyetini ve özellikle Avrupalı ortakları üzerindeki nüfuzunu kaybedeceği öne sürülüyor. Özellikle muhafazakar politikacılar ise, Merkel'in askeri seçeneği devre dışı bırakmasının Berlin'in soruna çözüm arayışında kendi elini zayıflatacağını savunuyor.

Merkel, Başkan Obama ile Washington'daki görüşmesinin ardından, Kanada'nın başkenti Ottawa'da Başbakan Harper ile bir araya geldi. Merkel burada yaptığı açıklamada Ukrayna krizinin dünya ekonomisi için hayati önem taşıdığını söyledi. Alman Başbakanının Berlin'e dönmesinden sonra ise gözler Minsk’te Çarşamba günüRusya, Fransa, Almanya ve Ukrayna arasında yapılacak barış görüşmelerine çevrildi. Birçok uzman tarafından barışsal bir çözüm için son fırsat olarak tanımlanan bu zirvede ABD masada olmayacak.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG