Erişilebilirlik

Obama Netanyahu'yu Beyaz Saray'da Ağırladı


Obama Netanyahu'yu Beyaz Saray'da Ağırlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Başkan Barack Obama, Amerika-İsrail ilişkilerinin soğuduğu bir dönemde İran’la yapılan anlaşmaya tepkili olan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu Beyaz Saray’da ağırlıyor. Obama-Netanyahu görüşmesi, İsrail-Filistin arasındaki gerginliğin tırmandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Netanyahu’nun İran’la anlaşma konusundaki “Bu çok kötü bir anlaşma. Yapılmasa bizim için daha iyi olurdu” sözleri çok sertti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Mart ayında Kongre’de yaptığı konuşmada Amerika liderliğinde İran’la yapılan nükleer anlaşmayı çok sert bir dille eleştirmiş, bazı Demokrat Partili liderler Netanyahu’nun konuşmasını Başkan Obama’ya hakaret olarak algılamıştı.

Başkan Obama, anlaşmaya varıldıktan bir ay sonra Netanyahu’nun kaygılarına şu şekilde yanıt vermişti: “Nükleer silahlara sahip bir İran, İsrail, Amerika ve tüm dünya için yaptırımların gevşetilmesinden yararlanan bir İran’dan çok daha tehlikeli olur.”

İki lider, daha önce 12 kez biraraya geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’e göre, Obama ve Netanyahu, sadece İran konusuna değil, IŞİD’le mücadele ve İsrail’in güvenliğinin sağlanmasına da önem veriyor.

Sözcü, “Başbakan Netanyahu Obama Yönetimi’nin önerdiği güvenlik işbirliğinin şimdiye kadar önerilenlerin en iyisi olduğunu belirtmişti. Sadece bu yorum bile İsrail’in güvenliğinin Başkan Obama için ne kadar önemli ve iki ülke arasındaki bağın ne kadar sağlam olduğunun bir göstergesi,” diye konuştu.

Filistinlilerin İsraillilere yönelik bıçaklı saldırıları ve birkaç Filistinlinin İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi, gerginliği daha da tırmandırdı.

Ortadoğu’da iki devletli çözüm sürecinin çıkmaza girdiğini kabul eden Başkan Obama, geçen ayki bir basın toplantısında şiddet eylemlerini kınadı. İki tarafı da sert söylemlerini yumuşatmaya şu sözlerle çağırıda bulundu: “Bu sorunun çözümü İsrail ve Filistin’in sorumluluğu. Biz yardıma ve daha yapıcı bir ilişkiyi yeniden başlatmaya hazırız. Ancak şu anda herkesin bir numaralı önceliği masum insanların ölmesini engellemektir.”

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Daniel Serwer, “Yahudiler yerleşim bölgeleri oluşturmaya, İsrail’in Batı Şeria’daki varlığını genişletmeye devam ediyor. Amerika ve Filistin açısından bu durum kabul edilebilir değil. Ancak bu, yerleşimlerin devam etmeyeceği anlamına gelmiyor," diye konuştu ve Obama’nın elinden, Netanyahu’ya Yahudi yerleşimleri konusunda baskı yapmak dışında fazla bir şey gelmeyeceğini de ekledi.

Başkan Obama da kendisinden önceki birçok başkan gibi görev süresi dolmadan önce Ortadoğu’da barışı sağlamak için son bir adım daha atabilir. Ancak uzmanlar hem İsrail hem de Filistin liderinin siyasi iradesi olmadan bu çabaların boşa çıkacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG