Erişilebilirlik

Obama'nın Sağlık Reformu Ne Olacak?


Obama'nın Sağlık Reformu Ne Olacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Obama'nın Sağlık Reformu Ne Olacak?

2017’ye girildiğinde Washington’un yasama gündemi oldukça kalabalık olacak. Gündemin başında, Obamacare adı verilen sağlık reformu bulunuyor. Başkan Obama’nın çabalarıyla çıkarılan yasa, sağlık sigortası olmayan 50 milyon kişinin bulunduğu Amerika’da 20 milyonun üzerinde kişiye sağlık sigortası sağlamıştı. Ancak Obamacare, Kongre’nin iki kanadında da çoğunluğu kazanan Cumhuriyetçi Partililer’in hedefinde.

Obamacare yasalaştığından bu yana neredeyse 7 yıl geçti. Sağlık sigortası sahiplerinin sayısı rekor düzeyde arttı. Ancak sigorta herkesi memnun etmedi. Satış elemanı Kristy Burgina, “Bu sigorta ucuz değil. Herkesin sağlık sigortası primleri zamlandı. Artmaya da devam ediyor" diye konuşuyor.

Obamacare çıkmadan önce sağlık sigortası primlerinde yüksek artışlar çok yaygındı. Bu yeni yasa, sigortasız genç nüfusun sigorta alıp, yaşlı nüfusun sigorta yükünü dengelemesini öngörüyordu. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Yeni seçilen başkan Donald Trump da “Obamacare adı verilen bu felaketi iptal edeceğiz. Sizler ve ailelerinizin kullanabileceği sağlık reformu gerçekleştireceğiz” demişti

Demokrat Partililer ise, Obama’nın sağlık reformunu iptal etmek yerine kullanımının devam etmesi çağrısında bulunuyor. Senatör Harry Reid, “Bu yasayı iyileştirmek istiyoruz. Düzeltilebileceğini biliyoruz.” derken Senato'daki Cumhuriyetçi Parti Grup Başkanı Mitch McConnell, “Hiçbir şey yapmamak bir seçenek olamaz" diyor.

Yıllardır Obamacare’i iptal edecekleri vaadinde bulunan Cumhuriyetçiler Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla da bu fırsata sahip olacaklarını düşünüyorlar. McConnell, “İlk yıl Obamacare’in değiştirilmesini öngörecek bir yasa üzerinde çalışmaya başlayacağız. Ardından bu yasanın yerine geçecek, daha iyi bir öneriyle gelmeye çalışacağız” diyor.

Demokratlar, Cumhuriyetçi Partililer’in yeni sağlık reformu planı konusunda hiçbir ayrıntı vermediğine dikkati çekiyor. Demokrat Partili Senatör Chuck Schumer, “Bu yasayı neyle değiştireceksiniz? Cumhuriyetçiler buna bir yanıt getiremiyor. Bizler bu yasanın alternatifsiz bir şekilde iptal edilmesi sürecinin bir parçası olamayız” diyor. Demokrat Partililer, Cumhuriyetçiler’in Obamacare’i değiştirme girişiminin, reformun kendisine duyulan muhalefet kadar büyük bir tepki doğuracağı uyarısında bulunuyor.

Cumhuriyetçi üyelere seslenen Schumer, “Cumhuriyetçi Partili dostlarım. Bize planınızı gösterin” diyor.

Amerika’da sağlık harcamaları gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 17’sini oluşturuyor. Bu oran sanayileşmiş birçok ülkeninkinden daha fazla.

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG