Erişilebilirlik

Obama Ortadoğu Ziyaretlerini Tamamladı


Başkan Obama, Ürdün’deki son temaslarının son gününde Petra antik kentini ziyaret etti.
Başkan Obama, Ürdün’deki son temaslarının son gününde Petra antik kentini ziyaret etti.
Başkan Barack Obama, dört gün süren Ortadoğu gezisinin son durağı olan Ürdün’deki temaslarını tamamlayarak ülkeden ayrıldı.

Obama bu ziyaretler çerçevesinde beşinci yılına giren başkanlığında ilk kez İsrail’i ziyaret etti, Ortadoğu barış sürecini yeniden canlandırmaya çalıştı ve Mavi Marmara olayının üzerinden üç yıla yakın bir süre sonra İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu Türkiye’den özür dilemeye ikna ederek, Amerika’nın Ortadoğu’daki iki önemli müttefiki arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşme sürecine girmesini sağladı.

Başkan Obama, Ürdün’deki son temaslarının son gününde Petra antik kentini ziyaret etti.

Obama’nın Ürdün ziyaretinin en önemli gündem maddesi Suriyeli sığınmacılar konusu oldu. Başkan, Ürdün’e Suriyeli sığınmacılarla ilgilenmesi için 200 milyon dolar yardım sözü verdi.

Başkan Obama, Ortadoğu ziyareti sırasında İsrailli ve Filistinli yetkililerle de görüştü, iki tarafa da barış görüşmelerine yeniden dönme çağrısında bulundu.

Obama dün İsrail’den ayrılmadan önce havaalanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Mavi Marmara gemisine düzenlenen komando baskınından dolayı Türkiye’den özür dilemesini sağladı. 2010 yılında abluka altındaki Gazze’ye yardım götüren filonun ana gemisi olan Mavi Marmara’ya helikopterle inen İsrail komandoları, biri Amerikan vatandaşı dokuz Türk’ü öldürmüştü. Olayın ardından Türkiye ve İsrail ilişkileri gerginleşmiş, Ankara ilişkilerin yeniden normale dönmesi için İsrail’den özür dilemesini, ölenlerin yakınlarına tazminat ödemesini ve Hamas örgütünün kontrolündeki Gazze’ye ablukayı kaldırmasını şart koşmuştu.

İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada tazminat ödeneceği bildirildi. Ancak İsrail, Gazze ablukasını kaldıracağı yönünde bir işaret vermedi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG