Erişilebilirlik

Obama Ücretlerde Artış İstiyor


Obama Ücretlerde Artış İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Amerikan özel sektörü Haziran ayında da yeni iş sahaları açmaya devam etti. Geçen ay 223 bin yeni iş sahası yaratıldı. Aslında bu rakam Haziran ayı beklentilerinin gerisinde kaldı. Ancak yine de veriler, işsizliğin son yedi yılın en düşük seviyesine düştüğünü gösteriyor. Bununla birlikte maaşlarda reel bir artış olmaması hala bir kaygı konusu.

Haziran ayında işsizlik, 2008 yılının Nisan ayından bu yana en düşük seviyesinde indi. Bunda hem yeni iş alanlarının açılmış olması hem de daha az Amerikalı’nın iş araması etkili oldu. Saat başına alınan ücretler ise yine değişmedi. Düşük ücretler hem işverenin kalifiye eleman bulmasını, hem de çalışanların geçimini zorlaştırıyor. Ekonomist Gus Faucher, ekonomi büyümeye devam ederse ve kalifiye elemana ihtiyaç artarsa ücretlerin de yükseleceği görüşünde.

Başkan Barack Obama da Wisconsin Üniversite’sinde yaptığı konuşmada 2009 yılında göreve başladığında, işsizlik oranının %10 civarında olduğunu ve o dönemde 12 milyon işsizin bulunduğunu hatırlattı.

Obama, “Son 64 aydır sürekli yeni iş sahası açılıyor. Bu, 12 milyon 800 bin kişiye iş demektir ve bir rekordur. Gelişmeden memnunum. Ama maaşların artması için de yapmamız gerekenler var. Herkesin çalıştığının karşılığını almasını sağlamalıyız,” dedi.

İstihdam artışı en fazla, hizmet, sağlık ve perakende sektörlerinde görüldü. İmalat ve inşaat sektörlerinde ise artış düşük seviyede oldu. Bazı uzmanlar, istihdamdaki artışın Amerikan Merkez Bankası’nın Eylül ayı itibariyle faizleri yükseltmeye başlamasına yeteceği görüşünde. Standard and Poor’s uzmanlarından Beth Ann Bovino da bu görüşte: “Bence FED istihdam verilerine bakıp, ‘Bu ay da yine 200 binin üzerinde yeni iş sahası açıldı ve son bir yıl içinde ekonomiye ortalama her ay 250 bin yeni iş eklendi’ diyecek. Bu veriler de faizleri artırmaları için onlara güvence vermiş olacak.”

FED, 2008 yılından bu yana kısa vadeli faiz oranlarını sıfıra yakın tutuyor. Bu şekilde kredi almayı kolaylaştırıp ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor. FED yetkilileri, Eylül ayında tekrar toplanarak faiz oranlarını değerlendirecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG