Erişilebilirlik

Obama ve Erdoğan G-20 Zirvesinde Görüşecek


Beyaz Saray, Başkan Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4-5 Eylül’de Çin’in Hangzou kentinde düzenlenecek G-20 zirvesi sırasında ikili görüşme yapacağını açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, düzenlediği basın brifinginde, Obama’nın G-20 Zirvesi’nin başlamasının hemen öncesinde 4 Eylül sabahı bazı ikili görüşmelerde bulunacağını ve bu görüşmeler kapsamında bir araya geleceği liderler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğunu bildirdi.

Rhodes, görüşmede, Türkiye’de darbe girişimi sonrası koşulların yanı sıra IŞİD’e karşı sürdürülen mücadele ile Suriye’de istikrarın tesisi ve mülteci krizi konusundaki çabaların ele alınmasının beklendiğini bildirdi.

Obama’nın Erdoğan’la görüşmesinde Cerablus operasyonu konusunda ne mesaj vereceğine dair bir soru üzerine Rhodes, “Genel anlamda IŞİD’e karşı mücadele ve IŞİD’i yenilgiye uğratmaya çabalarımızda birlik halinde olunması gereği üzerinde konuşacaklar. Bu, ABD, Türkiye ve tüm koalisyonumuzun ortak önceliği” diye konuştu.

Rhodes, ABD olarak, Türkiye’nin Cerablus’un IŞİD militanlarından temizlenmesi ve sınır güvenliğini sağlama konusundaki çabalarını desteklerini vurgulayarak, “(Ancak) Güneye doğru hareket edilmesi ve destek verdiğimiz muhalifler olan Suriye Demokratik Güçleri’ne karşı eylemlere girişilmesini ise desteklemiyoruz ve karşıyız” dedi.

Rhodes, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’ye mesajımız net; Cerablus’un IŞİD militanlarından temizlenmesi hedefini destekliyoruz. Bu, Türkiye ile bir süredir konuştuğumuz bir konu. Suriye Demokratik Güçleri’ne karşı ek eylemlere girişilmesi ise IŞİD’e karşı birleşik bir cephe oluşturulması çabalarımızı karmaşıklaştıracaktır.”

Aynı zamanda Suriye Demokratik Güçleri’ni de, Türk askerlerine karşı askeri faaliyete girmemeleri gerektiği yönünde uyardıklarını kaydeden Rhodes, bu güçlerin Fırat’ın doğusuna çekilme taahhüdünün bulunduğunu hatırlattı.

Rhodes, IŞİD’e karşı koalisyonun üyelerinin birbirleriyle çatışmasını istemediklerini vurgulayarak, “IŞİD’e karşı koymada birlikte yapmamız gereken yeteri kadar iş var” ifadesini kullandı.

Genel anlamda Türk-Amerikan ilişkileri konusunda da, darbe girişimi sonrasında Türkiye’ye dayanışma mesajları ve başsağlığı dileklerini ilettiklerini belirten Rhodes, “Türkiye bir NATO müttefiki, kendi güvenlikleri konusunda bizim güçlü desteğimize sahipler” dedi.

Rhodes, Başkan Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la düzenli temas halinde olduklarına da dikkati çekerek, Çin’deki görüşmenin de bu görüşmelerin devamı niteliğinde olacağını, hem Türkiye hem de bölgedeki gelişmelerin ele alınacağını sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG