Erişilebilirlik

Obama Yeşil Kart Kotasını İkiye mi Katlayacak?


Obama Yeşil Kart Kotasını İkiye mi Katlayacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:50 0:00

Obama, 2014 yılı sona ermeden kanun hükmünde kararname yayınlayarak kaçak göçmenlerin geleceğini belirleyecek. Kararname, ABD’deki kaçak Türkleri nasıl etkileyecek? Yeşil Kart başvurularında kota yükselecek mi? Bu soruları Washington’daki göçmenlik avukatlarından Efe Poturoğlu yanıtladı

Başkan Barack Obama’nın yaklaşık 5 milyon kaçak göçmenin sınırdışı edilmesini engelleme amacıyla yürütme yetkilerini kullanıp bu konuda bir kararname yayınlaması bekleniyor.

Başkan Obama, 2014 yılı sona ermeden kanun hükmünde kararname yayınlama vaadinde bulunmuştu. Obama, geçen yıl Senato tarafından kabul edilen göçmenlik reform yasa tasarısının Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi tarafından reddedilmesi nedeniyle bu konuda artık kendisinin adım atması gerektiğini söylüyor.

Obama’nın kararnameyle, ülkede bulunan yaklaşık 5 milyon kaçak göçmene Amerika’da yaşama ve çalışma hakkı tanıması bekleniyor. Bunlar arasında Amerikan vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi çocukların anne-babaları da bulunuyor.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz başkent Washington’daki Butzel Long hukuk şirketi göçmenlik avukatlarından Efe Poturoğlu da bir yılı aşkın bir süredir, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nin kapsamlı reform konusunda somut bir adım atmaması nedeniyle Obama’nın bu konuda tek taraflı hareket etme yolunu seçtiği görüşünde.

“Kararname Türkleri de etkiliyor”

Poturoğlu, Obama’nın yayınlayacağı kararnamede kaçak göçmenlerin sınırdışı edilmesinin engellenmesi ve bunlara Amerika’da çalışma izni verilmesi noktaları üzerinde yoğunlaşacağı görüşüne katılıyor. Ancak, kararnamede Yeşil Kart uygulamasına ilişkin kapsamlı bir değişiklik olmayacağını söylüyor. Bu nedenle de eğer bu kaçak göçmenlere Amerika’da kalma ve çalışma izni verilse de ülke dışına seyahat ettikleri an bu haklarını kaybetmiş olacaklar.

Poturoğlu, kararnamenin Yeşil Kart uygulamasına ilişkin temel ve kapsamlı bir değişiklik içermese de yıllık 366 bin olan yeşil kart kota sayısının hesaplanma sekli değiştirilirse her sene verilecek Yeşil Kart sayısının yaklaşık iki katına çıkabileceğine işaret ediyor.

Poturoğlu, Obama’nın çıkaracağı kararnamenin Amerika’da kaçak olarak yaşayan Türklere de yarayacağını, aynı şekilde Yeşil Kart kotasının yükseltilmesinin Türkiye’den yapılan başvurular açısından olumlu etkileri olabileceğini söylüyor.

Beyaz Saray’a yakın çevreler, Obama’nın gelecek hafta başında kanun hükmünde bir kararname yayınlayabileceğini söylüyor. Bazı diğer kaynaklarsa Obama’nın kararnameyi, Kongre’nin gelecek ay federal hükümet bütçeyi onayladıktan sonra yayınlayabileceğini belirtiyor.

Kararname ne zaman yayınlanırsa yayınlansın, Cumhuriyetçilerin sert tepki vermesi bekleniyor. Kongre’nin iki kanadını da ele geçiren Cumhuriyetçiler, halen kararnameyi geçersiz kılacak formüller üzerinde çalışıyor.

Kongre Obama’yı engelleme arayışında

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Cumhuriyetçiler’in Obama’yı engellemek için tüm güçleriyle mücadele edeceklerini söyledi ve konuyla ilgili tüm tarafları uyardı.

Ocak ayında yeni dönem çalışmalarına başlayacak Kongre’de Senato Çoğunluk Lideri olması beklenen Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Obama’nın tek taraflı olarak kararname yayınlamasını “boğanın karşısında kırmızı bayrak sallamaya” benzetti.

Bununla birlikte Başkan Barack Obama, Güneydoğu Asya ülkeleri zirvesi çerçevesinde ziyaret ettiği Burma’da Cuma günü yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetçiler, benim yasal haklarımı engellemek yerine, zamanlarını göçmenlik reformu konusunda yasa çıkarmaya adasalar daha iyi olur,” dedi.

Obama, Kongre üyelerinin göçmenlik sistemini düzeltme yetkileri olduğunu, ama kendisinden “çalışmayan göçmenlik sistemi karşısında sessizce oturmasını beklememeleri” gerektiğini de kaydetti.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG