Amerika’nın yeni Rusya Büyükelçisi Michael McFaul, öteden beri Rusya’da demokrasiyi ve Washington ile Moskova arasında işbirliğini savunan bir diplomat. Ancak büyükelçi iki ay önce Moskova’ya ulaştığında şiddetli bir Amerikan aleyhtarlığıyla karşılaştı. Cumhurbaşkanlığı seçim kapnaysında Vladimir Putin’in yandaşları kendisini Putin karşıtı sokak gösterilerini desteklemekle suçladı. Amerika’nın Sesi muhabiri James Brooke, Büyükelçi McFaul ile Amerika-Rusya ilişkilerinin geleceğini konuştu.
1933’den beri Amerikan büyükelçilerinin konutu olan Spaso House adlı binada görev yapan Michael McFaul kendisini tekrar Soğuk savaş günlerine dönmüş gibi hissettiğini söylüyor: "Bu kadar çok Amerikan karşıtlığı olması beni şaşırttı. Artık farklı bir ilişki kurduğumuzu sanıyorduk. Ama bu yöndeki hızlı gelişme bazılarını rahatsız etti ve geride bıraktığımız bir dönemin söylemlerine geri dönülmesine yol açtı."
McFaul geçen hafta Washington’da Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüştü. Biden yeni büyükelçiye ne tavsiye etti?
"Biden beni McFaul diye çağırmayı sever. “Bildiğin yolda yürü.Tümüyle bizim politikamızı uyguluyorsun. Rusya’da hem hükümet hem de toplumla ilişki kurmaya devam et,” dedi.
Washington politikasını değiştirmiyor. Peki Rusya’da seçimden sonra Amerikan karşıtı söylem değişti mi?
"Soğuk Savaş günlerindeki acı, sert söylemlere dönmek istemiyoruz. Bunlar Amerika’nın ulusal çıkarlarına aykırı. Rus hükümetine gelince, yetkililer bana ve diğer hükümet yetkililerimize bizimle aynı görüşü paylaştıklarını belirtti. Onlar da aynı şeyi istiyor. Önümüzdeki hafta ve aylarda karşılıklı çıkarlarımıza hizmet eden çalışmalara dönüp dönmediğimizi göreceğiz."
Mayıs ayına kadar görevde kalacak Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Güney Kore’deki nükleer güvenlik zirvesine gitmeden önce İran’ın füze tehdidine karşı Avrupa’da kurulan hava savunma sistemini yeniden eleştirdi: "Evet, füze kalkanı uyuşmazlık konusu. Bu sistemin ne olduğunu Rus yetkililere anlatmak için daha çok çalışmamız gerekiyor. Moskova en çok gerçekte varolmayan SM3 Block 2B adlı füzeye itiraz ediyor. Bu füze sadece kağıt üstünde mevcut. Füze savunma sistemi aslında hem bizim hem Rusya’nın ulusal çıkarlarıyla çatışmıyor. Ama henüz Rus meslekdaşlarımızı ikna edemediğimiz bir gerçek."
Obama, şimdi Amerika’yı sık sık sert biçimde eleştiren Putin ile ilişki kurmak zorunda. Seçimden beş gün sonra Obama Putin’i telefonla arayarak kendisini kutladı: "Başkan Obama’nın Rusya politikası çok açık. Üç yıldır üzerinde çalıştığı bu politikayı değiştirmesi için bir neden yok. Cumhurbaşkanı Putin ile üç yıldır birlikte çalıştığımız konuları ele almaya devam edeceğiz."
Putin cumhurbaşkanı adayı iken Washington’u Moskova’daki demokrasi yanlısı gösterileri desteklemekle suçladı.
Büyükelçi McFaul, Washington’un Rusya’daki hükümet dışı, siyaset dışı gruplara mali destek vermeye devam edeceğini söylüyor: "Bu paranın tek bir kuruşu siyasi örgütlere, partilere, gösterileri düzenleyen gruplara, liderlerine gitmiyor. Rusya’da bu konuda büyük bir yanlış anlama var. Böyle bir şey yapmıyoruz. Ve bu politikamıza sıkı sıkıya bağlıyız."
Büyükelçi McFaul Amerika’nın hedefinin Rusya’da sivil toplum kurulması olduğunu söylüyor: "Partizan olmayan, bağımsız, hükümet dışı örgütler sivil toplumu geliştirecek işler yapar, dünyanın her yerinde sivil toplumların mücadele verdiği sorunlarla ilgilenir. Çevre, kadın sağlığı, insan hakları gibi hem bizim hem Ruslar’ın çıkarlarına hizmet eden çalışmalar güçlü sivil toplum yaratır."
Ancak Rusya’da seçim dönemi sona ererken Amerika’da başkanlık seçim kampanyası başlıyor. Büyükelçi McFaul kendisini Amerika-Rusya ilişkilerini yürütmede inişli çıkışlı bir yolda bulabilir.