Erişilebilirlik

Obama'dan '1967 Öncesi Sınırlara' Dönün Çağrısı


Obama'dan '1967 Öncesi Sınırlara' Dönün Çağrısı
Obama'dan '1967 Öncesi Sınırlara' Dönün Çağrısı

Başkan Barack Obama dün Müslüman dünyasına yaptığı konuşmasında yeni kurulacak Filistin devletiyle İsrail arasındaki sınırın 1967 savaşı öncesindeki sınırlar olması gerektiğini söyledi.

Obama , İsrail ve Filistin devleti sınırlarının güvenli ve karşılıklı tanınabilir hale gelmesi için, 1967 öncesi sınırlar temel alınarak tarafların karşılıklı toprak değişiminde bulunmaları gerektiğini belirtti.

Başkan Obama, Filistinlilerin egemen ve İsrail’in yanıbaşında kurulacak bir devlette, kendi kendilerini yönetme hakkına sahip olmaları gerektiğini kaydetti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Obama’nın çağrılarını reddetti. İsrail’in 1967 öncesi sınırları savunmasının imkansız olduğunu söyleyen Netanyahu, bu sınırlara çekilmeleri durumunda Yahudi yerleşimlerinin Batı Şeria’da, İsrail sınırlarının dışında kalacağını belirtti.

Başkan Obama ve Başbakan Netanyahu’nun bugün Beyaz Saray’da yapacakları görüşmenin gergin ortamda geçeceği tahmin ediliyor. İki lider geçmişte de İsrail-Filistin sorunu yüzünden sert tartışmalara girmişti.

İsrail “Altı Gün Savaşı” diye de bilinen 1967 savaşında Batı Şeria ve Gazze’yi, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni ve Mısır’a ait Sina Yarımadası’nı işgal etmişti. İsrail bugüne kadar yalnızca Sina Yarımadası ve Gazze’den çekildi.

XS
SM
MD
LG