Erişilebilirlik

Obama'dan Çoğulculuk ve Hoşgörü Mesajları


Endonezya’da düzenlenen Diaspora Forumu, eski ABD Başkanı Barack Obama’yı ağırladı. Çocukluğunun bir bölümünde Endonezya’da yaşayan Obama, forumun açış konuşmasını yaptı.

Konuşmasında Endonezya ile ABD’nin etnik çeşitlilikteki benzerliğini vurgu yapan Barack Obama, dini hoşgörü ve çoğulculuk mesajları verdi.

Mezhepçi siyaseti eleştiren eski ABD Başkanı, “Bu tür politikaların ve saldırgan bir milliyetçiliğin yükseldiğine şahit oluyoruz. Hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülkelerde azınlıklara karşı artan bir nefret, bize benzemeyen ya da bizim gibi ibadet etmeyen insanlara kötü davranıldığını görüyoruz” dedi.

Dini çoğulculuğu öven Obama, dünyanın en çok Müslüman nüfusunu barındıran Endonezya’daki tatilinde ziyaret ettiği Hindu ve Budist tapınaklarına verilen değeri gördüğünü anlattı.

Hoşgörü için savaşmaya değer olduğunu, gençlerin hoşgörü içinde yetişmesi gerektiğini söyleyen Barack Obama’nın “Eğer inancının güçlü ise, başkasının inancı hakkında endişelenmemelisiniz” sözleri alkış aldı.

Obama, konuşmasında ekonomiye de değindi. Hem Amerika hem Endonezya’da serbest piyasaya dayalı liberal ekonomiyi desteklediğini belirtti; küreselleşmenin gelişmekte olan Asya ekonomileri için olumlu bir güç olacağını söyledi. Ancak halkın küreselleşmeden olumsuz etkilenmemesi için hükümetlerin de iyi eğitim, düzgün maaş gibi toplumsal düzenlemeler yapmasına dikkat çekti.

Endonezya’ya tavsiye verdi

Barack Obama, ABD’nin uzlaşma yolu bulamadığı iklim değişikliği ve sağlık sistemi konusunda da Endonezya’ya ‘hatalarından ders çıkarması’ tavsiyesi verdi.

Yeni ABD yönetiminin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesinden duyduğu üzüntüyü de dile getiren Obama, anlaşmanın ülkesi olmaksızın gelecek için savaş şansı vermesini umduğunu söyledi.

Endonezya’ya kamu altyapısı ve sağlık sistemine yatırım yapmasını salık veren Obama, bir başkanlık öğüdünde de bulundu. Obama, baskı altında nasıl sakin kaldığı sorusuna, “Gazetelerde bugün benle ilgili ne yazıyor diye hiç endişelenmedim. Tek endişem, bundan 20 yıl sonra geriye baktığımızda benim için ne yazacaklarıydı” yanıtını verdi.

Eski ABD Başkanı, 1967-1971 yılları arasında Cakarta’nın güneyinde annesi ve Endonezyalı üvey babası ile yaşadı ve ilkokulu burada okudu.

Endonezya Diaspora Forumu, Endonezya’nın eski ABD büyükelçisi Dino Patti Djalal tarafından organize ediliyor. Djalal’ın amacı, yurtdışında yaşayan Endonezyalılara da bir diaspora kimliği benimsetmek ve ülkelerine ekonomik anlamda yatırım yapmasını sağlamak. Djalal, diasporayı beyin göçü olarak değil küresel bir şebeke olarak gördüklerini belirtiyor. Forumun başarı getirip getirmeyeceğini ise zaman gösterecek zira Endonezya çifte vatandaşlığa izin vermiyor, bu da yurtdışında yaşayan Endonezyalıların elini hukuki anlamda bağlayadığından yatırımları da etkiliyor.

Yurtdışında çalışan Endonezyalılar, 2015’te ülkelerine 10 milyar 500 milyon dolar para transferi yaptı. Para transferinde başı her yıl dışarıdan 72 milyar dolar alan Hindistan çekiyor.

55 ülkeden katılım olan forum, Endonezya’nın kültürel mirasına sahip çıkmayı da amaçlıyor.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG