Erişilebilirlik

Obama'dan İsrail'e Güvence


Obama'dan İsrail'e Güvence
Obama'dan İsrail'e Güvence

Amerika'nın önde gelen Yahudi lobi kuruluşunda konuşma yapan Başkan Barack Obama, Amerika ile İsrail arasında "kırılmaz" bağlar olduğunu söyledi.

Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi adlı kuruluşta konuşan Başkan, Amerika'nın İsrail'in güvenliğine olan taahhüdünün de ‘demir kadar sağlam olduğunu’ ifade etti.

Obama, birkaç gün önce yaptığı ve yeni kurulacak Filistin devletinin sınırlarını belirlemek için 1967 savaşı öncesi sınırların temel alınması gerektiğini vurguladığı konuşmasıyla İsrail içinde büyük tepki toplamıştı.

Obama dün yaptığı konuşmada ise, açıkladığı planın yanlış anlaşıldığını, tarafların sınırlar çizilmeden önce toprak değişimi konusunda karşılıklı anlaşmaya varmasının şart olduğunu söyledi. Başkan bununla birlikte, pazarlıklar sonucu çizilecek yeni sınırların, savaştan önceki sınırdan farklı olacağının altını çizdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Obama'nın önerisini reddetmiş ve 1967 öncesi sınırların "İsrail'in savunmasına imkan vermediğini" öne sürmüştü.

İki lider arasındaki görüş ayrılıkları, Cuma günü Beyaz Saray'da yapılan ve iki saat süren görüşmede gündeme geldi. Ancak Netanyahu dün gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı görüş ayrılıkları olduğunu belirtmekle birlikte, bunların basında çok abartıldığını söyledi.

Obama dünkü konuşmasında ayrıca, Filistin’de el Fetih ve Hamas arasındaki yeni işbirliğinin barış görüşmelerine sekte vuracağını kaydetti. Başkan, “Hiçbir ülke kendini imha etmeye yemin etmiş bir terörist örgütle pazarlığa oturmaz,” şeklinde konuştu.

Obama konuşmasında, şu anki durumun devam etmesinin mümkün olmadığını da kaydetti ve artık Ortadoğu sorununun çözümünün geciktirilemeyeceğini söyledi. Başkan, “Barış için 20 yıl, 30 yıl, hatta bir 10 yıl daha bekleyemeyiz,” diye konuştu.

Amerika İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nde bugün Başbakan Netanyahu bir konuşma yapacak. Netanyahu ardından Amerikan Kongresi'ne hitap edecek.

XS
SM
MD
LG