Erişilebilirlik

Obama'nın Enerji Politikaları


Obama'nın Enerji Politikaları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
Başkan Obama, iktidara geldiğinden bu yana güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etti, bunların gelecek vadettiğini savundu.

Amerika’nın yabancı petrole bağımlılığını azaltmak Amerika için önemli bir hedef. Tabii ekonomik toparlanma yavaş, işsizlik de yüzde 8’e yakın olunca, en önemli konu, mevcut işlerin korunması ve yeni istihdam yaratılması oldu.

Başkan Obama, “Geleceğe de bakmamız gerekiyor. Bundan dolayı otomobillerin yakıt verimliliği standardını iki kat arttırdık. Beş yıl sonra alacağınız her araç, mevcut yakıtla bugün gidebildiğinin iki katı fazla yol gidebilecek. Bundan dolayı rüzgar ve güneş gibi temiz enerji kaynaklarıyla biyoyakıt üretimini iki kat arttırdık. Tüm bunlar sayesinde petrol ithalatımızı son 16 yılın en alt düzeyine indirdik. Ayaklarımızın altında bize yüzlerce yıl yetecek doğal gaz kaynakları var ve bu sektör 600 bin kişiye potansiyel iş vadediyor. Tüm bunları çevreye zarar vermeden yapabiliriz,” şeklinde konuştu.

Enerji Bakanlığı verilerine göre Amerika geçen yıl tükettiği petrolün yarıdan azını ithal etti. Bu oran altı yıl önce yüzde 60’tı.

Benzin tüketimi on yılın en düşük düzeyine indi.

Obama, Kanada’dan uzatılacak boru hattının onayını erteledi, çevresel boyutlarının iyice incelenmesini şart koştu.

Ancak başkanın küresel petrol üretimi ve benzin fiyatlarına etkisi var mı?

İklim ve Enerji Çözümleri Merkezi Başkanı Malik Roy, “Petrol çıkarma gibi enerji üretimi konularında başkanın etkisi kısıtlıdır. Tüm bunları özel, ağırlıklı olarak da uluslararası piyasalar belirler. Biz burada dünya enerji kaynaklarının küçük bir yüzdesine sahibiz. Biz kendimiz üretimimizi arttırsak bile bu, bir kovaya dökülen bir damla sudan farksız bir şey,” şeklinde konuşuyor.

Son beş yıl içinde Amerika’da hidrolik çatlatma tekniğinin gelişmesi sayesinde doğal gaz üretimi hızla arttı. Üretim artarken de maliyetler düştü.

Bu yöntem sayesinde daha düşük maliyetlerle neredeyse kömür enerjisi kadar fazla elektrik üretiyor. Çevresel tehlikelerine rağmen, Başkan Obama bu yöntemi destekliyor.

Başkan Obama, temiz enerji şirketlerine 90 milyar dolarlık yardım yaptı ya da kredi verdi. Şimdi de rüzgar enerjisi için vergi indirimi yapılmasını istiyor.

Malik Roy, “Başkan geleceğin teknolojilerinin teşviki konusunda oldukça aktif. Obama araştırma-geliştirmenin yanı sıra devletin uygulamada da öncülük etmesi gerektiğini savunuyor,” diyor.

İklim ve Enerji Çözümleri Merkezi Başkanı Malik Roy’a göre, Amerikalılar Başkan Obama’dan hem düşük maliyet ve istihdam, hem de çevreyi korumaya dayalı kendi başına yeterlilik istiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG