Erişilebilirlik

Obama'ya Destek Azalıyor mu?


Obama'ya Destek Azalıyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Bazı kamuoyu yoklamalarında Başkan Barack Obama’nın halktan gördüğü destek oranının düştüğü görülüyor. Bu da Kasım’daki ara seçimlere hazırlanan Demokratlar’ı kaygılandırıyor. Şu anda dış politikası açısından Obama'ya verilen desetek %38, genel destek oranıysa %41

Washington Post gazetesiyle ABC televizyonunun anketinde Obama’ya Amerikan halkının sadece yüzde 41’nin destek verdiği belirlendi. Wall Street Journal gazetesi ve NBC televizyonun anketinde ise Obama’nın dış politikasının Amerikan halkının yalnızca yüzde 38’i tarafından onaylandığı görüldü. Amerika’nın Sesi muhabiri Jim Malone bu düşüşün nedenlerini araştırdı.

Obama yönetimi Ukrayna’daki şiddet olaylarından Suriye’de devam eden iç savaşa kadar birçok dış politika sorunuyla karşı karşıya.

Daha sert bir dış politika izlenmesini isteyen Cumhuriyetçiler’in sayısı az değil. Senatör Kelly Ayotte bunlardan biri.

Senatör Kelly Ayotte: “Yönetimin verdiği ılımlı karşılık beni hayal kırıklığına uğrattı. Bence Rus ekonomisinin kilit sektörlerine daha sert yaptırımlar uygulama zamanı geldi.”

Başkan Obama son Asya gezisi sırasında yönetiminin dış politika yaklaşımını savunduç

“Bütçemize ve askerlerimize büyük kayıplara malolan on yıllık savaş döneminden daha yeni çıkarken neden herkes askeri güç kullanmak için bu kadar sabırsızlanıyor?”

Demokrat anketçi Celinda Lake, Amerikan halkının genellikle bu görüşü paylaştığını söylüyor:

“Amerikalılar ülke dışı sorunlara karışmaktan çok yoruldu. Gerçekten ciddi bir savaş yorgunluğu yaşıyorlar.”

Ancak Lake, Rusya’nın saldırganlığı karşısında Amerikalılar’ın daha sert karşılık verilmesini istediğini de söylüyor.

“Birçok Amerikalı eski Sovyetler Birliği ya da Rusya gibi ülkeler özellikle Putin gibi bir kabadayı karşısında daha güçlü dış politika izlenmesini istiyor.”

Uzman John Sides’a göre, Obama’nın düşük destek oranları, bu yılki Kongre ara seçimlerinde Demokratlar için sorun yaratacak.

“İyi ya da kötü, başkan partisinin lideridir. Başarı çizgisi partisi için de geçerlidir. Obama ikinci döneminde örneğin Bill Clinton gibi destek oranını arttırsaydı Demokratlar daha iyi durumda olurdu.”

Sides’a göre bu durumda bazı Demokratlar Kasım‘da sandalyelerini korumak için Obama’dan uzak duracak.

“Kendilerini başkanın gündeminden ayrı tutmaya böylece Obama’ya gösterilen düşük beğeni oranının kendilerini olumsuz etkilemesini önlemeye çalışacaklar.”

Obama geçenlerde Beyaz Saray muhabirleri gecesindeki konuşmasında bu konuda espriler yaptı.

“Bazıları düşük destek oranlarım nedeniyle Demokrat adayların benim onlarla kampanya yapmamı istemediğini söylüyor. Bu bence doğru değil, ama bir gerçek payı var: Geçenlerde kızım Sasha okulunda bir konuşmacıya ihtiyaç olduğunda beni değil, Bill Clinton’u davet etti.”

Demokratlar bu yıl seçim kampanyalarına Obama’dan çok eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u davet etme konusunda daha istekli görünüyor. Bu, eğer 2016’da başkanlığa adaylığını koyarsa Hillary Clinton için yararlı olabilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG