Erişilebilirlik

Odierno: 'Irak'tan Çekilme Takvimi Planlandığı Gibi Devam Ediyor'


Orgeneral Ray Odierno
Orgeneral Ray Odierno

Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı, asker çekme takviminin planlandığı gibi yürüdüğünü açıkladı. Orgeneral Ray Odierno bu açıklamayı Washington’da Amerika Savunma Bakanlığı’nda düzenlediği brifingte yaptı.

General Ray Odierno, Başkan Barack Obama’nın talimatı doğrultusunda Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin sayısını 1 Eylül’e kadar 50 bine azalma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

1 Eylül’de muharebe operasyonları istikrar operasyonlarına dönüşecek ve Irak’taki Amerikan askeri müdahalesine resmen Yeni Şafak Operasyonu adı verilecek.

Orgeneral Odierno, Amerikan kuvvetlerinin muharip rolünün dört-beş ay önce değişmeye başladığını açıkladı.

Muharip rolü ‘belirli bir hedefe yönelik belirli görev’ olarak tanımlayan Odierno, artık böyle bir görev yapmadıklarını, bunun yerine Irak güvenlik güçlerine danışmanlar ve lojistik destek verdiklerini belirtti.

Odierno, Amerikan kuvvetlerinin çoğunun halen Irak güvenlik güçleri içinde sadece danışmanlık yaptığını söyledi ve Irak kuvvetlerini başarılı çalışmalarından ötürü övdü.

Buna karşılık Irak’ta siyasi çıkmaz sürüyor. Mart ayındaki parlamento seçimlerinde hiçbir parti çoğunluğu sağlayamadı ve politikacılar henüz bir koalisyon hükümeti üzerinde anlaşamadı.

General Odierno, siyasi alandaki gecikmeden ötürü çekilme takviminde de bir erteleme istemediğini söyledi. Irak güvenlik güçlerinin gerekli güvenlik düzeyini sağlayabileceğini belirten Odierno, ayrıca ülkede kalacak 50 bin askerlik Amerikan kuvvetinin büyük bir güç oluşturacağını vurguladı. Odierno, ayrıca Amerika’nın çekilme sözünü tutmasının da büyük önem taşıdığını hatırlattı.

Irak halkının, ilerlemenin yanı sıra Amerika’nın verdiği sözü tuttuğunu görmesinin de önem taşıdığını belirten Orgeneral Odierno, bu gerçeği 30 Haziran 2009’da farkettiğini söyledi. Odierno “O tarihte yine plan uyarınca kentlerden çekildik. Birçok Iraklı gerçekten kentlerden çekileceğimize inanmamıştı. Ama bunu yaptığımızda halk üzerinde büyük psikolojik etkisi oldu,” şeklinde konuştu.

Amerikalı komutan, siyasi çıkmazın Irak halkı içinde huzursuzluk yarattığını kabul etmekle birlikte bunun güvenlik ve istikrar konusunda gerilemeye yol açmadığını söyledi. General Odierno, Ekim’e kadar hükümet kurulmazsa kaygılanmaya başlayacağını ancak hükümetin Ağustos ayında kurulmasını umduğunu belirtti.

Eski Başbakan “yad Allavi, aybaşında siyasi görüşmelerin son aşamasına girdiğini ve ülke liderlerinin yeni hükümeti gelecek ay kurmayı umduklarını söylemişti.

XS
SM
MD
LG