Erişilebilirlik

Öğretmen Sürgünü Aileleri Ayırıyor


Samet ve Saliha Zorlu çifti Diyarbakır’da görevli iki öğretmen. Zorlu çifti hem öğretmenlik hem de sendikal çalışmalar yapıyordu.İki çocuk sahibi çiftin hayatı, geçen yıl açığa alınmalarıyla birlikte değişti. Zor günler yaşayan çift, soruşturmaların ardından görevlerine iade edildi.

Ancak okulların açılmasına günler kala, çift bu kez de sürgünle yüz yüze kaldı. Bölge illerinden başka illere atanan bine yakın öğretmen arasında Zorlu çifti de var. Ancak onların durumu biraz farklı. Çünkü eşlerden Samet Zorlu Niğde’ye Saliha Zorlu ise Amasya’ya tayin edildi.

Başka illere atanmayı beklemeyen Samet Zorlu, böylesi bir atamayı ise şaşkınlıkla karşılamış. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Zorlu, sürgünün nedeninin sendikal faaliyetleri olduğunu belirterek, ”Bizim barış ve demokrasi talebi ile gerçekleştirdiğimiz eylemlere karşın, iktidar bunu her ortamda dile getiren en aktif, en dinamik kesim olarak KESK’i hedef olarak seçmişti. Bütün bu taleplerimiz Türkiye’de demokrasi arayışı, barışın gelmesine dönük bir çabayı ifade ediyor. Yalnız bu çabaya karşı bunu dile getirme biçimine karşı maalesef siyasal iktidar, büyük bir kin ve öfkeyle bunu bertaraf etmeye çalıştı. İlk ayağı daha önce yaşanan ihraçlardı. Birçok arkadaşımız ihraç edildi. Daha önce gözaltına alınanlar oldu.Şimdi de sürgün politikasıyla geldi. Bine yakın arkadaşımız orta Anadolu ve Karadeniz’e sürgün edildi” dedi.

Kendisi ve eşinin ayrı ayrı illere atanmasını trajikomik olarak değerlendiren Zorlu, ”Sözün bittiği yer olarak değerlendiriyoruz bunu. Ben ve eşimin ayrı illere atanması trajik bir durum aslında komik bir durum. Aile bütünlüğünü savunduğunu iddia eden bir iktidarın, bu şekilde aileyi parçalamaya çalışması trajiktir. Bireysel olarak da gitsek, eşler ayrı ayrı gitse bile sürgün mantığını özünde antidemokratiktir. Biz şaşkınız, çocukları nereye götüreceğiz, ne şekilde eğitim alacaklar, ne takip edeceğimizi konuşuyoruz. Tamamen insan haklarına, aile yaşam hakkına, birey hakkına aykırı bir uygulama. Ne şekilde bir araya geliriz, nasıl bir araya geliriz, çocukların eğitimine nasıl yaparız? Onun planlaması içerisindeyiz. Bakacağız artık, bu aralar planlamalarımızı yapıyoruz. Bu durumda bizim çocukları bırakmamız çok zor. Öğretmenleri, arkadaşları, belli bir ortam oluşturmuşlar onları başka bir ortama götürmek gelişme açısından çok iyi değil.Gidip gitmeme noktasında net değiliz” diye konuştu.

Zorlu ailesinin umudu mahkemenin vereceği yürütmeyi durdurma kararı. Zorlu, ”Hukuki süreci başlatacağız. Dava süreci yürüyecek, yürütmeyi durdurma kararı alınırsa tabii ki bizim için çok daha uygun bir sonuç olur. O da olmazsa biz gerek ücretsiz, gerek rapor ve hatta gerekirse çocuklarımızın geleceği için istifa yöntemini de düşüneceğiz.”

Diyarbakır Zorlu ailesiyle benzer durumda 4 aile daha bulunuyor. Şanlıurfa’da başka illere atanan aileler arasında da, Zorlu çiftiyle benzer durumda olanlar var.

Normal zamanlarda farklı illerde çalışan kamu çalışanı eşlerin bir araya gelmesi için özel atama politikaları uygulanır. Milli Eğitim Bakanlığı'nda 'eş durumundan atama' adı altında bu atamalar yapılırdı. Ancak son atamalar OHAL altında yapıldığı ve öğretmenler terör suçlamasıyla soruşturma geçirdiği için bu kurala uyulmadı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG