Erişilebilirlik

Olimpik Güreşin Geleceği Belirsiz


Olimpik Güreşin Geleceği Belirsiz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
Linki indirmek için

Uluslararası Olimpiyat Komitesi 29 Mayıs’ta buluşarak 2020 Olimpiyat Oyunları’nda temsil edilecek sporları belirleyecek. Güreşçiler, Komite’nin Şubat ayındaki kararından dönerek güreşi tekrar olimpiyatların bir parçası yapmasını umuyor

Geçtiğimiz aylarda güreşin Olimpiyatlar’ın bir parçası olarak devam etmesi için geniş bir kampanya başlatıldı. Maryland eyaletinde koçluk yapan eski bir Olimpiyat güreşçisi Wade Schalles’le konuşan Amerikan’ın Sesi muhabiri Ardita Dunellari Komite’nin böyle bir kararı niye verdiğini ve kararın değişmesi için yapılanları inceledi.

Kariyerindeki 15 milli şampiyonluk ve bir de dünya şampiyonluğuyla Guiness Rekorlar Kitabı’nda yer alan koç Wade Schalles Olimpik güreş konusunda kaygılı: “2020, 2024 mü hangi Olimpiyatlar’da dönüş yaparız bilmiyorum ama bence başımız dertte.”

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Şubat’ta güreşi Olimpik sporların dışında bırakma kararı Uluslararası Güreş Federasyonu FILA’yı şaşırtmış. Ancak bugün özel bir güreş okulu işleten Schalles bunu bir sürpriz olarak değerlendirmiyor.

Wade Schalles, “Sporu kaybetme nedenimiz burnumuzun büyüklüğü. Olimpiyat Komitesi’nin önerisini dinlemedik. Bizi sertçe uyardılar ama biz koskoca güreş olduğumuz için bu uyarıya kulak asmadık” diyor.

Geleneğiyle saygı duyulan ve 1896’da ilk Atina Olimpiyatları’nda da yer alan güreş, değişimlerden muaf olarak görülüyordu. Ancak bugünlerde Olimpiyatlar statü ve gelenekten farklı unsurları temsil ediyor. Olimpiyatlar televizyonda izleyici çeken bir organizasyon ve kar amaçlı bir kurum olan Olimpiyat Komitesi için yaratılan gelirler çok önemli. Koç Wade Schalles güreşin değişen zevklere ayak uyduramadığını ve televizyon izleyicisini kaybettiğini söylüyor: “Bence güreşi seyretmesi zevkli değil. Bazıları buna katılmayabilir. Bugünlerde güreş ter yüzünden çok kaygan bir spor. Yaptığınız hareketlerin yarısında rakipten kayıp gidiyorsunuz. Skor düşük oluyor ve heyecanı da haliyle azaltıyor.”

Schalles sporda büyük değişiklikler gerektiğini düşünüyor. Uzun kollu formalar skoru yükseltebilir ve yeni kurallar şeffaflığı artırıp hakemlerin kararları konusunda şüpheleri ortadan kaldırabilir.

Schalles Şubat’ta verilen karardan çıkarılabilecek en önemli dersin günümüzde spor lobiciliğinin önemi olduğunu söylüyor. FILA bu dersi almış gibi görünüyor. Çünkü şimdiden güreşin daha iyi tanıtımı için bir danışmanlık firmasıyla anlaşmış.

FILA’nın Olimpiyat Komitesi’nin kararını değiştirip değiştiremeyeceği belli değil. Belli olan bu eski sporun 21. Yüzyıl’a uyum sağlaması için büyük bir değişim gerektiği.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG