Erişilebilirlik

Olimpiyatlarla İlgili Eleştiriler Sürüyor


Olimpiyatlarla İlgili Eleştiriler Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
Olimpiyat giysileri, Rusya Cumhurbaşkanı Putin için hiç de pahalı değil.

Ancak Sochi Olimpiyatları’nın maliyeti, Putin’in başını ağratacak gibi görünüyor. Sochi Kış Olimpiyatları, bugüne kadarki en pahalı olimpiyat olarak tarihe geçecek.

Olimpiyatlar 50 milyar dolara mal oldu. Bu rakam, 2007 yılında Putin’in öngördüğü bütçenin dört kat üzerinde.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nden Elena Panfilova’ya göre, olimpiyatlarla ilgili yolsuzluk ve aşırı harcama iddiaları, Rus halkını rahatsız ediyor. Elena, rüşvet almaması gereken herkesin, özellikle sosyal hizmet çalışanlarının, yolsuzluğun parçası olduklarını belirtiyor ve ekliyor, "uyarılanlar rüşvet almaya devam etti, bu durumda Olimpiyat ruhunu canlandırmak hiç de kolay değil.”

New York Üniversitesi’nden Rusya uzmanı Profesör Mark Galeotti, başlangıçta böyle bir tablo beklenmediğini söylüyor: “Rusya olimpiyatlara aday olduğunda, herşey Putin’in istediği şekilde yürüyordu. Ekonomi çok canlıydı ve Putin siyasi açıdan çok güçlüydü. Dolayısıyla Sochi, yeni Rusya için büyük bir açılış kutlaması olacaktı. Olimpiyatlar, dünyaya Rusya’nın böyle büyük bir spor karşılaşması düzenleyecek kadar zengin, verimli ve düzenli bir ülke olduğunu göstermek için iyi bir fırsattı.”

Ancak geçen yıl Rusya’da ekonomik büyüme yüzde 1,3’e gerileyerek, Putin’in iki yıl önce seçimlerde vadettiği yüzde 5’lik büyümenin çok gerisinde kaldı. Şu anda Ruslar’ın yarısı, gelecek seçimlerde Putin’e oy vermek istemediğini söylüyor.

Baskıcı yönetimi nedeniyle eleştirilen Vladimir Putin, geçen Aralık ayında, hapisteki siyasi rakibi Mikhail Kordorovsky’yi serbest bıraktı. Kordorovsky, Rus yasalarına göre halkın oyunu aldığı sürece, gelecek 10 yıl boyunca iktidarda kalabileceğini belirtiyor ve ekliyor; "Geçtiğimiz günlerde Putin’e hayatı boyunca cumhurbaşkanlığı yapıp yapmak istemediği soruldu ve o da ‘hayır’ cevabı verdi. Umarım bu görüşünü değiştirmez.”

Ancak Batı’nın Putin’le ilgili görüşleri değişmiş değil. Güvenlik kaygısı, seyahat masrafları ve eşcinsel karşıtı yasa yüzünden, yabancı ülkelerde Sochi Olimpiyat Oyunları için bilet satışları düşük oldu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG