Erişilebilirlik

OPEC: "Fiyat Artışlarından Spekülasyonlar Sorumlu"


OPEC: "Fiyat Artışlarından Spekülasyonlar Sorumlu"
OPEC: "Fiyat Artışlarından Spekülasyonlar Sorumlu"

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC üretim kotaları konusunda anlaşmaya varamadı, bunun üzerine petrol fiyatları varil başına 100 doları geçti. Uzmanlar OPEC ülkelerinin petrol fiyatlarını düşürmek ve küresel ekonomi üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla üretimi hızlandırmasını bekliyordu. Ancak OPEC ülkeleri, yüksek petrol fiyatlarının sorumlusunun kısıtlı arz değil, spekülasyonlar olduğunu savunuyor.

Ham petrol fiyatlarının Ocak ayından beri yüzde 25 artmasıyla uzmanlar OPEC’in 12 üyesinin anlaşmaya varmasının an meselesi olduğunu düşünüyordu.

Avusturya Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nden Stephan Schulmeister petrol üreten ülkelerin üretimi arttırma olasılığının yüzde 60 olduğunu tahmin etmişti:”Neden? Çünkü Amerika ve Avrupa Birliği’nden gelen ekonomiyle ilgili haberler olumsuz, hatta kötümser.”

Petrol fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili baskıların artması üzerine Suudi Arabistan üretimi günde bir buçuk milyon varil arttırmayı önerdi.

Ancak OPEC Genel Sekreteri Abdullah El-Bedri, sadece beş saatten sonra görüşmeleri sona erdirdi ve şunları söyledi:”Bir karara varamamamızın nedeni herkesin kendi verilerini ortaya koymasıdır.”

Paris’teki Uluslararası Enerji Dairesi, OPEC’in uzlaşmaya varamamasının hayal kırıklığı yarattığını bildirdi. Aralarında İran ve Venezuela’nın da bulunduğu bazı üye ülkeler, günde 26 milyon varillik üretimin küresel talebi karşılamaya yeteceği görüşünde.

El-Bedri, yanıtlanamayan birçok soruyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi: ”Enflasyon, işsizlik, yabancı ülkelerin borçları ve üretim sektöründeki düşüş nedeniyle birçok belirsizlik var. Bu nedenle bir karara varmak iyice zorlaşıyor.”

Bazı uzmanlar anlaşmaya varılamamasından, bazı OPEC ülkelerinin enerji piyasasına istikrar getirmek yerine yüksek petrol fiyatlarından kendilerine pay çıkarmak peşinde olmasını sorumlu tutuyor.

JBC Energy’den Alexander Poegl, Arap ülkelerinde devam eden karışıklıkların belirsizliği daha da arttırdığı görüşünde: ”Arap Baharı, ülkelerin harcamalarını arttırıyor. Bu da elbette bazı ülkelerin bütçesini sarsıyor. Bu nedenle petrol ya da diğer doğal kaynaklar ihraç eden ülkeler gelir seviyesini yükseltmek için petrol fiyatlarının artmasını bekliyor.”

Bazı OPEC üyeleriyse petrol fiyatlarının yüksek kalmaya devam etmesinin ters tepki yapabileceği uyarısında bulunuyor. Özellikle de tüketiciler enerji tasarrufuna ya da alternatif yakıt kaynaklarına yönelirse.


STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG