Erişilebilirlik

OPEC Küresel Petrol Talebi Tahminini Yine Düşürdü


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 2022 küresel petrol talebi büyüme tahminini yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranları gibi artan ekonomik zorlukları gerekçe göstererek Nisan ayından bu yana beşinci kez düşürdü.

OPEC’in aylık raporuna göre, 2022'de petrol talebi önceki tahminden günde 100 bin varil azalarak günlük 2 milyon 550 bin varil yani yüzde 2,6 artacak.

OPEC raporunda, "Dünya ekonomisi, 2022'nin dördüncü çeyreğinde önemli bir belirsizlik ve artan zorluklar dönemine girdi" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Aşağı yönlü riskler arasında yüksek enflasyon, büyük merkez bankalarının parasal sıkılaştırması, birçok bölgede ülkelerin yüksek borç seviyeleri, sıkılaşan işgücü piyasaları ve devam eden tedarik zinciri kısıtlamaları yer alıyor" denildi.

Bu rapor, OPEC ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin 4 Aralık'ta buluşmasından önceki son rapor konumunda. OPEC+ grubunun fiili lideri Suudi Arabistan Enerji Bakanı’nın, son zamanlarda üretim hedeflerini düşüren grubun temkinli olmaya devam edeceğini söylediği aktarılmıştı.

Önümüzdeki yıl OPEC, petrol talebinin günde 2 milyon 240 bin varil artmasını bekliyor. Bu da bir önceki tahminden günde 100 bin varil daha düşük.

Artan zorluklar hakkında yorum yapmasına rağmen OPEC, 2022 ve 2023 küresel ekonomik büyüme tahminlerini sabit tuttu ve risklerin aşağı yönlü olmakla birlikte yukarı yönlü potansiyelinin de olduğunu belirtti.

ABD Ekonomisinde Resesyon Endişesi Azalıyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

OPEC, "Bu, çeşitli kaynaklardan gelebilir. Enflasyon ağırlıklı olarak, daha az şahin para politikalarına izin vererek Doğu Avrupa'daki jeopolitik duruma ilişkin herhangi bir çözümden olumlu etkilenebilir" açıklamasını yaptı.

Raporun yayınlanmasının ardından düşüşünü sürdüren petrol, varil başına 95 dolardan işlem görüyor.

Ekim ayında, durgunluk korkuları nedeniyle petrol fiyatlarının zayıflamasıyla grup, OPEC+ üretim hedefinde günde 100 bin varillik bir kesinti yapmış ve Kasım ayından itibaren daha da büyük bir kesintiye gitmişti.

Suudi Arabistan, son kesintinin Batı'da artan faiz oranlarına ve zayıflayan küresel ekonomiye yanıt vermek için gerekli olduğunu açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, kararı ‘dar görüşlü’ olarak nitelendirerek eleştirdi.

OPEC bugünkü raporunda, ilk çeyrekte günde 300 bin varil açık veren küresel petrol arzının toplam petrol talebini bu yılın ikinci çeyreğinde günde 200 bin varil ve üçüncü çeyreğinde günde 1 milyon 100 bin varil aştığını açıkladı.

OPEC, Ekim ayında üretiminin günde 210 bin varil düşerek 29 milyon 490 bin varile gerilediğini söyledi. Bu, Suudi Arabistan'ın günde 149 bin varil kesinti yapmasıyla OPEC+'nın taahhüt ettiği kesintiden daha fazla. Bu verilerin, OPEC tarafından yardımcı kaynaklar kullanılarak derlendiği belirtiliyor.

Ancak OPEC'e günlük 84 bin varillik daha küçük bir düşüş bildiren Suudi Arabistan, Ekim üretimini günde 11 milyon varilin altına düşürdü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG