Erişilebilirlik

Orgeneral Petraeus: 'Taleban'ı uzlaşmaya zorluyoruz'


Orgeneral Petraeus: 'Taleban'ı uzlaşmaya zorluyoruz'
Orgeneral Petraeus: 'Taleban'ı uzlaşmaya zorluyoruz'

Amerika’nın Afganistan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus NATO birliklerinin Taleban’ın ülke çağında elde ettiği kazanımları durdurduğunu ve örgütü Afgan hükümetiyle barışa zorladığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin Farsça Yayın Bölümü’nün sorularını yanıtlayan Orgeneral Petraeus, son üç ila altı ay içinde Afganistan’daki güvenlik durumunu değiştirmeyi başardıklarını söyledi. ‘Gidişatın değiştirildiğini’ söyleyen Petraeus, “Taleban’ın genel anlamda büyük zarar gördüğünü ve baskının artacağını” kaydetti.

Amerikalı komutan önlerinde zorlu bir mücadele olduğunu, Amerika’nın verdiği kayıpların hızla arttığını da kabul etti. Ancak Orgeneral Petraeus, özel operasyonlara hız verilmesi ve Afgan hükümetinin güvenliğe ve kalkınmaya yatırım yapması sayesinde Taleban’ın elinin uzlaşmaya zorlandığını söyledi.

Petraeus, uzlaşma arayışları konusunda şunları söyledi: “Orta düzeydeki liderler – hatta üst düzey liderlerin bazıları da – Afganistan’a dönmeye hazır durumdalar… Ancak bu görüşmelerin ön görüşme bile sayılamaz. Yani bunlara müzakere denilemez. Sadece görüşme arayışları olarak nitelenebilir.”

Orgeneral Petraeus tüm direnişlerin veya ayaklanmaların çözümünün kısmen uzlaşmaya dayandığını söylüyor. Ancak Petraeus, topluma yeniden dahil olmak isteyen militanların silahlarını bırakmasının, şiddeti reddetmesinin ve Afgan Anayasasını kabul etmesinin şart olduğunu vurguluyor.

Komşu ülkeler konusunda da Petraeus, İran’ın hem Afgan hükümetine hem de hükümeti devirmeye çalışan unsurlara destek verdiğini kaydetti. Petraeus’a göre İran Taleban’ın yeniden iktidara gelmesine karşı çıktığı gibi batılı ülkelerin Afganistan’da zafere ulaşmasını da istemiyor.

Orgeneral Petraeus, Başkan Obama’nın istediği gibi güvenlik sorumluluğunun önümüzdeki Temmuz ayından itibaren Afgan birliklerine devredileceğini yineledi. Ancak Petraeus, çekilme takviminin güvenlik durumuna bağlı olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG