Erişilebilirlik

Afrika’ya Askeri Gönderilmesine Olumlu Tepki


Çocuk askerlerin yaptıkları
Çocuk askerlerin yaptıkları

İnsan hakları örgütleri Obama yönetiminin Orta Afrika’ya asker göndermesini memnunlukla karşıladı

İnsan hakları örgütleri Obama yönetiminin Orta Afrika’ya asker göndermesini memnunlukla karşıladı.

Askerler, Sudan’ın güneyi, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyetlerinde faaliyet gösteren bir gerilla örgütüne karşı yerel kuvvetleri eğitecek.

Hiçi bir siyasi hedefi olmayan “Tanrı’nın Direniş Ordusu” ( Lord’s Resistance Army, LAR) adlı gerilla örgütü, meydana gelen eşi görülmemiş vahşet eylemlerinden sorumlu tutuluyor.

Amerikan İnsan Hakları Gözlem örgütü, uzun bir süredir Obama yönetimine bölge ülkelerinde sivil halkı koruması için baskı yapıyordu.

1987 yılından beri on binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutan grubun başında Joseph Kony adlı eski bir asker var. Uluslararası Savaş Suçları mahkemesi tarafından aranan Kony, Tanrı’nın ve ruhlar âleminin sözcüsü olduğunu savunuyor ve bölgede Hristiyanlık ve yerel inançlardan oluşan bir din devleti kurmak istiyor. Grup, ayrıca, insanlık dışı eylemlerinden ötürü en az 300 bin kişinin bölgeden kaçmasına sebep oldu.

Tanrı’nın Direniş Ordusu, kaçırıldıktan sonra alkol ve uyuşturucu maddelerle kişilikleri değiştirilen ve vahşete şartlandırılan çocuklar ve çocuk yaşındaki gençlerden oluşuyor.

Afrika’ya Askeri Gönderilmesine Olumlu Tepki
Afrika’ya Askeri Gönderilmesine Olumlu Tepki

Uganda ve komşusu ülkelerde faaliyet gösteren örgüt, katliam, işkence ve kadınlara toplu tecavüzle eylemleriyle tanınıyor. Örgütün bölge halkını dehşete düşürmek için başvurduğu en acımasız yöntem insanların organlarını kesmek.

Obama, Kongre üyelerine gönderdiği mektupta, askerlerin bölge ülkelerinde danışmanlık yapacağını söyledi. Ancak askeri uzmanlara göre, bölgeye seçkin bir komanda birliğinin gönderilmesi hedefin danışmanlıktan ziyade grubun liderlerini yakalamayı amaçladığını gösteriyor.

XS
SM
MD
LG