Erişilebilirlik

Ortadoğu ve K. Afrika'da Gösteriler Yayılıyor


Bahreyn
Bahreyn

Bahreyn, Libya, Yemen, Irak ve İran'da gösteriler yapılıyor. Binlerce kişi reform çağrısında bulunuyor

Ortadoğu ve kuzey Afrika ülkelerinde hükümet karşıtı gösteriler sürüyor – binlerce gösterici siyasi değişim talebinde bulundu.

Bahreyn’de silahlı kuvvetler beş kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı çatışmalardan sonra başkent Manama'yı kontrol altına aldı. Manama'da güvenlik noktaları kurulurken sokaklara tanklar ve zirhlı araçlar sevkiye edildi, askerler devriye gezmeye başladı.

İçişleri Bakanı halkı evlerinde oturmaya çağrırken bankalar ve işyerleri kapalı kaldı.

Bahreyn Dışişleri Bakanı, hükümet karşıtı göstericilere müdahele edilmesini savundu. Göstericiler Mahama'nın ana meydanında kamp kurmuştu.

Dışişileri bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Halife, meydandaki gösterilerin hükümete karşı ayaklanma anlamına geldiğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Bahreyn hükümetine itidal çağrısında bulundu. Clinton Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halit bin Ahmet el-Halife’yle görüştü ve Amerika’nın gelişmelerden duyduğu kaygıyı iletti.

Libya’da hükümet karşıtı göstericiler güvenlik güçleriyle çatıştı. Muahlefet yanlısı İnternet siteleri olaylarda en az altı kişinin öldüğünü bildiriyor. Protestocular Perşembe günkü gösterileri ‘Öfke Günü’ ilan etti.

Yemen’de hükümet yanlısı göstericilerle protestocular başkent Sana’da çatıştı. Yedi gündür aralıksız süren gösterilerde Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in istifasını istiyor. Yemen’i yaklaşık 32 yıldır yöneten Salih sistematik baskı ve yolsuzlukla da suçlanıyor. Yemenli göstericiler de yarını “öfke günü” ilan etti.

Bu arada, Irak’ın kuzeyinde Süleymaniye kentinde toplanan bin kadar gösterici siyasi reform çağrısında bulundu. Göstericiler, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Genel Merkezi’nin önüne giderek binayı taşladı. Gösterilerde polisin müdahale etmesi üzerine bir kişi hayatını kaybetti; en az 30 kişi yaralandı.

İran’daysa Pazar günü büyük bir gösteri yapılması bekleniyor. İran Adalet Bakanlığı muhalefet liderlerinin göstericilerde konuşma yapmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Öte yandan, Mısır’daki gelişmeler Washington’da yakından izleniyor. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerika’nın Mısır’a ekonomik toparlanma ve geçiş döneminde destek için 150 milyon dolar yardım yapacağını açıkladı.

XS
SM
MD
LG