Erişilebilirlik

Ortadoğu'daki Olaylar Havayolu Şirketlerini Olumsuz Etkiliyor


Ortadoğu'daki Olaylar Havayolu Şirketlerini Olumsuz Etkiliyor
Ortadoğu'daki Olaylar Havayolu Şirketlerini Olumsuz Etkiliyor

Uluslararası Hava Ulaşım Birliği, havayolu şirketlerinin bu yılki toplam karının yüzde 50 oranında azalacağını açıkladı. Bunun sebebi olarak Ortadoğu’daki olaylara bağlı artan petrol fiyatları gösteriliyor. Dernek son raporunda 2011 kar hedefini 16 milyar dolardan 8.6 milyar dolara indirdi.

Ortadoğu’daki siyasi huzursuzluk petrol fiyatlarının varil başına 100 doları geçmesine yol açtı. Uluslar arası Hava Ulaşım Birliği Aralık ayında petrolün varilinin 84 dolara çıkabileceği tahmininde bulunmuştu.

IATA tarafından hazırlanan rapora göre artan petrol fiyatları havayolu şirketleri için her zaman sorun oluşturuyor. Ortadoğu’daki olaylar da önemli bir risk faktörü.

IATA Direktörü Giovanni Bisignani yüksek petrol fiyatlarının etkisinin küresel ekonomik iyileşme sayesinde azaldığını ancak havayolu şirketlerini hala zorlu günler beklediğini söylüyor:

Kriz üstüne kriz yaşayan bir sektördeyiz. Şok üzerine şok yaşanıyor ve kar marjini gerçek bir işten çok hayır vakfının kazancını andırıyor. Havayolu ulaşım sektörü uzun vadeli sürdürülebilecek bir sanayi değil.

Raporda Asya-Pasifik havayolu şirketlerinin bu yıl en fazla karı elde edeceği tahmini yer alıyor. Ancak Asya’da bile toplam kar 3 milyar 700 milyon doları geçmeyecek. Geçen yıl Asya’daki havayolu şirketleri toplam 7 milyar 600 milyon dolar kar etmişti.

Raporda ayrıca Kuzey Amerikalı şirketlerin 2011 kar oranının 3 milyar 200 milyon dolara düşeceği belirtiliyor. Bu da 2010 yılı oranından yaklaşık bir buçuk milyar dolar daha az.

Bisignani Avrupalı şirketlerin en az kar elde edeceğini söylüyor. Bu şirketler 2011’de sadece 1 milyar 100 milyon dolar kara geçecek. Ortadoğulu şirketlerin karı ise 700 milyon dolar civarında seyredecek:

Bunun en belirgin nedeni siyasi karışıklıklar. Mısır, Libya ve Tunus’da yaşananlar bölgedeki hava tarafiğinin en az yüzde 20’sini etkiliyor. Körfez’de yüksek petrol fiyatları ekonomiye hareketlilik getirmeye devam ediyor. Uzun rotalı uçuşlarda bu nedenle hala kar elde edilebiliyor.

IATA raporunda Güney Amerikalı şirketlerin 2011 kar oranının 300 milyon dolar civarında kalacağı tahmin ediliyor.

Rapor Afrikalı şirketlerin başa baş geleceğini tahmin ediyor. Afrika ülkelerinin havayolu şirketleri geçen yıl toplam 100 milyon dolar kar elde etmişti. Rapora göre güçlü ekonomik büyüme ve Asya ile hızla artan ticaret Afrikalı şirketlerin iflas etmesini engelliyor. Ancak raporda Ortadoğulu rakiplerinin Afrikalı şirketleri zorlayabileceğine de dikkat çekiliyor.

XS
SM
MD
LG