Erişilebilirlik

Oslo'da Onbinler Yürüdü


Senegal's Isabelle Sambou (in blue) fights with Tunisia's Maroi Mezien on the repechage of the Women's 48Kg Greco-Roman wrestling.
Senegal's Isabelle Sambou (in blue) fights with Tunisia's Maroi Mezien on the repechage of the Women's 48Kg Greco-Roman wrestling.

Norveç’in başkenti Oslo’da 150 bin kişi, Cuma günü ırkçı bir saldırganın düzenlediği silahlı ve bombalı saldırılarda ölen 76 kişiyi anmak amacıyla yürüyüş düzenledi.

Norveç’in İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi işgaline uğramasından bu yana gördüğü en kanlı şiddet olayını kınayan protestocular ellerinde beyaz ve kırmızı güller taşıdı.

Olayın faili olduğu iddia edilen Anders Behring Breivik, Oslo’da devlet binalarının olduğu alana bombalı araç bırakarak yedi, bu olaydan birkaç saat sonra da yakındaki Utoeya adasında İşçi Partisi’nin yaz kampına katılan çocukların üzerine ateş açarak en az 68 kişiyi öldürmekle suçlanıyor.

Breivik dün ilk kez çıkarıldığı mahkemede gizli yargılandı. Yargıç duruşmadan sonra sanığın suçlamaları kabul ettiğini ve yaptığının suç olduğuna hala inanmadığını söyledi. Yargıcın ifadelerine göre sanık ayrıca Avrupa’yı “Müslüman işgalinden” kurtarmaya çalıştığını iddia ediyor. Breivik iktidardaki İşçi Partisi’ni göçmenliği teşvik etmekle suçluyor.

Mahkeme Breivik’in sekiz hafta gözaltında tutulması emri verdi. Sanık ilk dört hafta boyunca hücre hapsinde tutulacak. Mahkeme Breivik’in soruşturmayı engelleyebileceği gerekçesiyle bu kararı uygun buldu. Mahkeme yargıcı ayrıca, iki terör hücresinin daha yeni saldırılar planladığı yolunda, sanığın iddialarının inceleneceğini açıkladı.

Zanlının babası emekli diplomat Jens Breivik, Fransa’da gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlunun işlediği suçtan büyük utanç duyduğunu ve kendisini öldürmüş olmasını tercih ettiğini söyledi.

Düne kadar iki olayda ölenlerin sayısı 93 olarak açıklanmıştı. Ölü sayısının 76’ya indiren polis, ilk sayının fazla olmasını olayın yarattığı kargaşaya bağladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG