Erişilebilirlik

Oxfam'den Afganistan Uyarısı


Oxfam'den Afganistan Uyarısı
Oxfam'den Afganistan Uyarısı

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Afgan güvenlik kuvvetleri tarafından işlenen insan hakları ihlallerini önlemek için NATO birliklerinin, Temmuz ayında Afganistan’dan çekilmeye başlamadan önce daha fazla çaba harcaması gerektiğini bildirdi.

Örgüt, ‘Kaybedecek Zaman Yok’ başlıklı raporunda, Afgan askerlerinin profesyonelliği ve güvenilirliğine ilişkin ciddi kaygıları olduğunu kaydetti.

Oxfam ayrıca yeterli sorumluluk mekanizmaları oluşturulmadığı sürece Afgan asker ve polislerinin insan haklarını ihlal etme devam edeceğini ve insani hukuk kurallarını çiğneme riskinin yükseleceğini de duyurdu.

Oxfam raporunda, Afgan güvenlik görevlilerini adam öldürme, işkence, çocuklara yönelik cinsel taciz ve gözaltında tutulanlara kötü muamelede bulunmakla suçluyor.

Raporda Afgan güvenlik personelinin geçen yılki 2 bin 777 sivilin ölümünün yüzde 10’undan sorumlu olduğu da yazılı.

Öte yandan Oxfam, NATO’yu da Afgan asker ve polisinin niteliğini değil niceliğini arttırmaya odaklanmakla suçluyor ve 40 bin Afgan polisin hiçbir eğitimden geçmediğini bildiriyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir koalisyon sözcüsüyse NATO’nun Afgan ortaklarıyla sürekli işbirliği yaptığını, Afgan güvenlik güçlerinin halkın güvenliğini sağlama becerilerini geliştirmede eğitim sağladığını bildirdi.

Afgan hükümetindense Oxfam’ın raporuna henüz resmi bir yanıt gelmedi.

XS
SM
MD
LG