Erişilebilirlik

New York Oyuncak Fuarı Çocukların Hayalgücünü Zorluyor


New York Oyuncak Fuarı Çocukların Hayalgücünü Zorluyor
New York Oyuncak Fuarı Çocukların Hayalgücünü Zorluyor

Hayalgücünün sadece bir çocuğun oynadığı oyunda değil aynı zamanda oyuncakların tasarlanıp üretilmesinde de rolü büyük

Hayal gücünün sadece bir çocuğun oynadığı oyunda değil aynı zamanda oyuncakların tasarlanıp üretilmesinde de rolü büyük. Noel’de Amerika’da en çok anlatılan masallarından birinde, Noel Baba’nın küçük çocuklar için Kuzey Kutbu’ndaki atölyesinde oyuncak yaptığı anlatılır. Amerika’nın Sesi, oyuncak üreticileriyle bir araya geldi ve hayal gücünün oyuncak üretimindeki önemini araştırdı.

Geçtiğimiz günlerde New York’taki yıllık oyuncak fuarında bir araya gelen 35‘ten fazla oyuncak üreticisi, eğlence şirketi ve perakendeci, bu yıl Noel döneminde çocuklara sunmak için hazırladıkları oyuncakları sergiledi.

Bunlardan biri üç boyutlu labirent Perplexus. Bir kürenin içinde çok yüzeyli, daracık ve kıvrımlı oluklardan yuvarlanan topla oynanan Perplexus’un yaratıcısı Michael McGuinnes, iyi oyuncakların çocuklara yetişkin rolü yapma fırsatı verdiğini söylüyor:

"Oyun oynarken yetişkin gibi davranmaya çalışırız, yetişkinlerin yaptıklarını düşündüğümüz şeyleri taklit ederiz. Çocuklar oyun oynarken aynı şekilde davranır."

Korsanların kafataslı ve çapraz kemikli sembolü Jolly Rogers’ı, çocukların kale ve gemi parçalarını monte ederek oynadığı setleri yapan Velcro Kids Company şirketi pazarlıyor. Pazarlama müdürü Denise Walker, bazı anne babaların çocuklarının Jolly Rogers’la oynamasıni istemediğini, ancak bu sembolü her çocuğun kendine göre yorumladığını söylüyor:

"Kafatası ve kemiklerin olumsuz algılanmasına gerek yok. Korsanlarla da arkadaş olup hep birlikte oynayabilirler, haritalara bakıp hazine arayabilirler.”

20 yıldır oyuncak sektöründe çalışan Techno Toys oyuncak şirketinin başkanı Eric Levin, bu işin bilimden çok sanat olduğu görüşünde:

"Bu işi içinizden gelerek, coşkuyla, gönül vererek yapmalısınız. Kendi kendinize oyuncak tasarımının eğlenceli olduğunu, bu işi yapmaktan kendinizi alamadığınızı düşünürsünüz.”

Çocuklar oyuncaklarının Kuzey Kutbu’nda üretildiğine inanmak istese de Levin çok daha farklı bir gerçekten bahsediyor:

"Noel Baba’nın atölyesi Çin’in güneydoğusunda bir yerlerde. Oyuncakların yüzde 90’ı burada üretiliyor.”

New York’taki bu fuarda sergilenen oyuncakların çoğu Çin’de üretilmiş. Bu küçük kız için oyuncağın nerede üretildiğinin önemi yok. Eric Levin ise tasarımlarının çocukları sevindirdiğini görmenin kendilerini mutlu ettiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG