Erişilebilirlik

Özakça Şartlı Tahliye Edildi


OHAL kapsamında görevinden ihraç edilen ve 226 gündür açlık grevinde olan eğitimcilerden Semih Özakça’nın tahliye edilmesine karar verildi. Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in davasının üçüncü duruşmasında mahkeme adli kontrol koşuluyla Özakça’nın şartlı tahliyesine karar verdi. Davasının üç duruşmasına da getirilmeyen Gülmen’in ise tutukluluğunun devamına hükmedildi.

Gülmen ve Özakça, geçen yıl Temmuz ayında düzenlenen başarısız darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında görevinden alınan 110 bin kamu görevlisi arasında yer alıyorlar.

Ankara’da görevlerine iadeleri için protesto gösterileri düzenleyen eğitmenler, birkaç ay sonra açlık grevine başlamıştı. Mayıs ayında, açlık grevinin 72’nci gününde gözaltına alınan Özakça ve Gülmen beş aydır hapisteler. İki eğitimci aşırı solcu DHKP-C örgütü üyeliği, terör propagandası yapmak ve gösteri yasağını delmekle suçlanıyor. Özakça ve Gülmen 20 yıla kadar hapis istemiyle ile yargılanıyor.

AFP haber ajansına açıklama yapan avukat Ömer Faruk Eminalioğlu’na göre Özakça, hastane ziyaretleri ve duruşmalar dışında evinden dışarı çıkamayacak. Mahkeme, Gülmen’in de yeniden ifadesinin alınmasına hükmetti.

Açlık grevinin 226’ncı gününde olan eğitmenler tuzlu ya da şekerli su, bitki çayları ve B1 vitamini ile besleniyorlar. Eylül ayında yetkililer Gülmen’i yoğun bakıma yatırmış, ancak ailesi bunun Gülmen’in rızası dışında gerçekleştiğini söylemişti. Davayla ilgili bir sonraki duruşma tarihi 17 Kasım olarak ilan edildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG