Erişilebilirlik

Özdoğan: 'Euro'yu Radikal Yeni Bir Yapılanma Kurtarabilir'


Özdoğan: 'Euro'yu Radikal Yeni Bir Yapılanma Kurtarabilir'
Özdoğan: 'Euro'yu Radikal Yeni Bir Yapılanma Kurtarabilir'

Yakın tarihinin en büyük siyasi krizlerinden biri ile karşı karşıya kalan Yunanistan’da son 72 saatte yaşanan gelişmeler, AB’nin ve Euro Bölgesi’nin güçlü ülkesi Almanya’da bir tabunun yıkılmasını da beraberinde getirdi. Yunanistan’daki ekonomik kriz başladığından bu yana bu ülkenin gerektiğinde Euro Bölgesi’nden çıkması yada çıkarılması konusundaki önerilere adeta duvar çeken Alman Başbakanı Angela Merkel artık bu ihtimale kapıları kapatmıyor.

Referanduma gitmesi durumunda 130 milyar Euro’luk son yardım paketini durdurma tehdidinin arkasındaki isim olan Merkel, şimdide Yunanistan’ın uzlaşma sağlanan sözleşmelere uymaması halinde Euro Bölgesi’nden ayrılması ihtimalini açık bir şekilde dillendirmeye başladı.

Gerçi Alman Başbakanı Cannes Zirvesi’nin kapanışında Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki yerini korumasını istediğini açıkladı, ancak Merkel’e yakın çevreler Alman Başbakanı’nın Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile kapalı kapılar ardında bu olasılığı konuştuğunu ve beraberinde getireceği sorunları masaya yatırdığını doğruladı.

Buna paralel ülkenin önde gelen ekonomistleri ve gazetelerin ekonomi sayfalarının köşe yazarlarının Yunanistan’daki krizin ötesinde, genel olarak Euro’nun geleceğini ve para birimini takrardan güçlendirecek modeller üzerine tartışmaya başladıkları dikkati çekiyor.

Bazı yorumcular, Euro’nun krizinin AB’nin kuzeyinde ve güneyinde bulunan ülkeler arasındaki ekonomik ve kültürel farklılıklar yüzünden çıktığını savunuyor. Yunanistan’ın yanısıra İtalya, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerin yüksek istihdam giderleri ve AB’nin sübvansiyonlarına bağımlı hale gelen bütçeleri sorunun giderek büyümesinin nedenlerinden biri olarak tanımlanıyor.

Özdoğan: 'Euro'yu Radikal Yeni Bir Yapılanma Kurtarabilir'
Özdoğan: 'Euro'yu Radikal Yeni Bir Yapılanma Kurtarabilir'


Avrupa Türk Demokratlar Birliği UETD Genel Başkanı Hasan Özdoğan, Euro’yu kısa vadeli çözümler yerine radikal yeni bir yapılanmanın kurtarabileceği görüşünde.

Öte yandan Euro krizine rağmen Almanya’da istihdamdaki olumlu gidişat geride kalan ayda da sürdü. Buna göre 10 yıl sonra ilk defa bu yıl Mayıs ayında 3 Milyon sınırının altına düşen işsiz sayısı Ekim ayında da düşmeye devam ederek 2,73 milyona indi.


XS
SM
MD
LG