Erişilebilirlik

Özel Beslenme Programı'nda Kesinti Kaygılandırıyor


Özel Beslenme Programı'nda Kesinti Kaygılandırıyor
Özel Beslenme Programı'nda Kesinti Kaygılandırıyor

Amerika'da federal bütçe açığının kapatılması için yönetime baskı artıyor. Kesintiye uğrama ihtimali olan federal programlar arasında Kadınlar, Bebekler ve Çocuklar İçin Özel Beslenme Programı, kısa adıyla WIC de var. Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi geçtiğimiz günlerde WIC bütçesini yüzde 11 kesmek üzere bir yasa çıkardı. Yasayı eleştirenler bunun yüzbinlerce kadın ve çocuğun aç kalacağı anlamına geldiğini söylüyor.

6 günlük Jayla mutsuz görünse de sağlık kontrolünden tam not aldı. Annesi Jessica Proctor bebeğini Mary Center adlı kliniğe genel sağlık kontrolu için getirmiş. Bu klinik Washington'daki düşük gelirli ailelere sağlık ve sosyal hizmetler sunuyor. Sosyal yardım programından yararlanan anneler ve bebekleri burada düzenli olarak sağlık kontrolünden geçiyor.

Jessica Proctor, "3 aylık hamile iken bu programdan yararlanmaya başladım. Buraya gelmeden önce kızarmış tavuk gibi çok sağlıksız yiyeceklerle beslenirdim. Bu program sayesinde her gün sebze ve meyve yemeye alıştım. Önceleri bu yiyecekleri yemiyordum. Süt, peynir gibi bebeğe yararlı gıdalar almıyordum," şeklinde konuşuyor.

Sosyal yardım programındaki annelere hamileyken neler yemeleri gerektiği öğretiliyor. Böylelikle doğmamış bebekleri de sağlıklı besleniyor. Bu bebekler doğduktan sonra da annelere süt emzirme ve emzirirken neler yenmesi gerektiği öğretiliyor. Annelere sağlıklı gıdalar satın almaları için karne de veriliyor.


Lorena Jurado, "Süt, tahıl, meyve, sebze, bakliyat, meyve suyu ve ekmek. Bazen bu gıdaları satın almaya para yetmiyor," diyor.

Delmy Hernanez ise, "Bize yararlı bilgiler veriyor ve çocuğumuz için nasıl daha iyi beslenebileceğimizi öğretiyorlar," diyor.

Ancak bazı Kongre üyeleri mali kesintiler için bu sosyal yardım programının geleceğini tehlikeye atıyor.

WIC'den Ekery Ekendum, "İşsizliğin arttığı, milyonlarca doların savunma ve savaşlar için harcandığı bir dönemde bu programın kesilmesi doğru değil," diyor.

Gazeteci Pete Kasperowicz Temsilciler Meclisi'nde sosyal yardım bütçesiyle ilgili oturumu izledi. Kasperowicz Cumhuriyetçiler'in kararı alırken üzgün olduğunu söylüyor: "Kadın, Bebek ve Çocuk Yardımı adlı bir programı kimse kesmek istemez. Demokratlar bunu koz olarak kullanır. Ama Cumhuriyetçiler bu programın gereğinden fazla bütçesi olduğuna inanıyor."

Cumhuriyetçiler programdan yararlananların sayısının azaldığını ve daha az bütçeyle de programın yürüyebileceğini savunuyor.

Paul Broun Georgia'dan Kongre üyesi: "Ülke olarak ekonomik çöküntünün eşiğindeyiz. Olmayan paraları harcamaya son vermemiz gerekiyor."

Yasanın Temsilciler Meclisi'nden geçmesi kesintinin hemen başlayacağı anlamına gelmiyor. Senato’nun da onayı gerekiyor. Uzmanlara göre bu, genel bütçe tartışmaları sona ermeden gerçekleşmeyecek.

Açlıkla mücadele savunucuları Temsilciler Meclisi'nin kararından rahatsız. Sağlıklı yetişkinler olmaları için bebeklerin sağlıklı beslenmesini sağlayan bir programın kesilmesine karşılar.

Bread for Life adlı açlıkla mücadele örgütü anne ve bebeklerin sağlıklı beslenmesi için dünya çapında bir kampanya yürütüyor. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da bu çabaya destek veriyor: "Obama yönetimi kadın ve çocukları kalkınma çabalarımızın ve küresel sağlık girişiminin merkezi haline getirdi."

WIC programı yöneticileri daha az parayla neler yapılabileceğini düşünüyor. Jessica Proctor olası bütçe kesintisi kararı yüzünden şaşkın: "Umarım programı kesmezler. Bu bir çok anneyi ve bebeği zor durumda bırakır."


STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG