Erişilebilirlik

Özgür Gündem Kapatıldı 23 Kişi Gözaltında


Özgür Gündem gazetesi sürekli PKK propagandası yaptığı ve silahlı terör örgütünün yayın organı gibi hareket ettiği iddiasıyla İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından geçici süreyle kapatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’nun Özgür Gündem gazetesi hakkında TCK’nın 302/1, 314/2, 220/1/2/8 maddeleri ve 3713 sayılı yasanın 7/2 maddesi uyarınca başlattığı soruşturmada kapatılma talebini değerlendiren Hakim Erdoğan Şimşek, Anayasa’nın 28. Maddesi uyarınca kapatma kararı verdi.

“Basın Hürriyeti”ni düzenleyen 28. Madde’nin son paragrafında, “Türkiye’de yayımlanan süreli yayınlar, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Cumhuriyetin temel ilkelerine, millî güvenliğe ve genel ahlâka aykırı yayımlardan mahkûm olma halinde, mahkeme kararıyla geçici olarak kapatılabilir. Kapatılan süreli yayının açıkça devamı niteliğini taşıyan her türlü yayın yasaktır; bunlar hâkim kararıyla toplatılır” diyor.

Kapatma kararı ilk kez Yeni Şafak gazetesinin internet sitesinde yer aldı.

Özgür Gündem: Bize böyle bir tebligat ulaşmadı

Haberin internetle yayılmasının ardından Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan gazetenin editörlerinden Bayram Balcı kendilerine böyle bir tebligatın ulaşmadığını söyledi.

Balcı, “ne gazeteye ne gazete yöneticilerine ne de gazete avukatlarına ulaşmış böyle bir tebligat yok. Biz haberi internet sitelerinde gördük. Bunu gördükten sonra avukatlarımız Hakim Erdoğan Şimşek’e ulaşmaya çalıştı ancak henüz ulaşmış değiller. Bu haber bu yazı sahte mi asparagas mı biz de şüpheye düştük. Ancak biz yarınki gazete üzerinde çalışıyoruz. Saat 17’de gazeteyi içinde söz konusu haberin de yer aldığı haliyle matbaaya göndereceğiz” dedi.

CHP’li vekillerden eleştiri

CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Aykut Erdoğdu da twitter üzerinden geçici kapatma kararına tepki gösterdi.

Erdoğdu, “Özgür Gündemi okumam. Ama bugün Özgür Gündem'e susan yarın Hürriyet'e, Cumhuriyet'e Sözcü'ye kapatma geldiğinde de sussun” derken Tanrıkulu, “Özgür Gündem'in kapatılması kararı basına sansürdür, darbe dönemi uygulamasıdır. Kabul edilemez” yazdı.

Özgür Gündem operasyonunda 23 kişi gözaltına alındı

Ancak gazete baskıya gönderileceği sıralarda saat 17’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı ekipler Özel Harekat polisleri desteğiyle Özgür Gündem gazetesine baskın düzenledi.

Gazete avukatlarından Sinan Zincir, emniyet güçlerinin kendilerine herhangi bir arama kararının tebliğ etmediğini söyleyerek aramanın hukuka aykırı olduğunu savundu.

Polis operasyonunda Amerika’nın Sesi’nin görüştüğü Bayram Balcı da dahil olmak üzere 21’i gazeteci 23 kişi gözaltına alındı.

Polisin ayrılmasının ardından gazetenin önüne gelen DİSK Basın İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İstanbul Tabip Odası ve İnsan Hakları Derneği temsilcileri Özgür Gündem’in kapatılmasını ve gazetecilerin gözaltına alınmasını protesto etti.

DİSK Basın İş: Daha vahim şeylerin olmasından korkuyoruz

DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, “Darbe girişimin ardından iktidar yöneticileri, özgür basının önemini anladıklarını söyledi. Ama bunun ne kadar sahte bir söylem olduğunu bir kez daha gördük. Bugün bir mahkeme kararıyla Özgür Gündem Gazetesi kapatıldı. Dayanışma için geldik. Ama geldiğimizde özel harekat polisleri gazeteyi basmıştı, arkadaşlarımız gözaltındaydı.

Bu ülkede basın ve ifade özgürlüğü zaten problemliydi. Artık çok endişeliyiz. Özgür Gündem’in kapatılmasının ardından gazeteciler için, basın ve ifade özgürlüğü için daha da vahim şeylerin olmasından korkuyoruz” dedi.

Özgür Gündem’le dayanışma amacıyla düzenlenen nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasına 100 gazeteci katıldı

Özgür Gündem editörlerine son bir yıl içinde 100’e yakın dava açılması üzerine 3 Mayıs Dünya Gazeteciler Günü’nde gazeteyle dayanışma için nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyası başlatıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın İş’in de destek verdiği kampanyaya 100 gazeteci ve aydın destek verdi. Bu kişilerin 50’si hakkında soruşturma başlatılırken üç isim tutuklandı.

20 Haziran günü tutuklanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin on gün sonra serbest bırakıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG