Erişilebilirlik

Pakistan Davis'in Diplomatik Statüsünü Mart'ta Belirleyecek


Pakistan Davis'in Diplomatik Statüsünü Mart'ta Belirleyecek
Pakistan Davis'in Diplomatik Statüsünü Mart'ta Belirleyecek

Pakistan’da bir mahkeme cinayetle suçlanan bir Amerikan vatandaşının diplomatik dokunulmazlığı olup olmadığı konusunda karar vermeyi önümüzdeki aya erteledi.

Amerikan Büyükelçiliği’nde çalışan Raymond Davis Lahor kentinde iki Pakistanlı’yı öldürmekle suçlanıyor. Davis tabancasıyla vurduğu Pakistanlılar’ın kendisini soymaya teşebbüs ettiğini savunuyor. Amerikan yönetimi, Davis’in kendini savunma hakkını kullandığını açıkladı ve diplomatik dokunulmazlığı bulunduğu için derhal serbest bırakılmasını istedi.

Ancak Lahor Yüksek Mahkemesi savcılığın talebi üzerine duruşmayı üç hafta erteledi. Davis’in diplomatik statüsü 14 Mart tarihindeki duruşmada belirlenecek.

Amerika’nın İslamabad Büyükelçisi Cameron Munter, Pakistan hükümeti Davis’in diplomatik statüsünü doğrulamadığı için Amerika’nın derin üzüntü duyduğunu açıkladı. Munter, Washington’un bu davayla ilgili tutumunun çok açık olduğunu bildirdi.

Pakistan polisi Davis’in soygun girişimi iddialarını reddetti ve kendi soruşturmalarının bunun bir cinayet davası olduğunu gösterdiğini açıkladı.

Ocak ayında yaşanan olayda iki Pakistanlı’nın öldürülmesine ek olarak Amerikan Büyükelçiliği’ne ait bir araç, Davis’in yardımına yetişirken bir başka Pakistanlı’yı çarparak öldürdü.

Olay ülke çapında Amerikan aleyhtarlığını alevlendirmiş durumda.

Krize çözüm bulmaya çalışan Amerikalı Senatör John Kerry İslamabad’da Pakistanlı liderlerle görüştü. Pakistan Başbakanı Yusuf Gilani, soruna bir başka çözüm bulunabileceğini – hayatını kaybeden iki Pakistanlı’nın ailesinin Amerikalı’yı tazminat karşılığı affedebileceğini söyledi.

Senatör Kerry, Davis’in serbest bırakılmasından sonra Amerika’da da soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Davis’in İslamabad Büyükelçiliği’nin idari bölümünde çalıştığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG