Erişilebilirlik

Pakistan Ordusu'na Talimat: 'Onay Beklemeden Karşılık Verin'


Geçen haftaki saldırıda 24 askerini kaybeden Pakistanlılar NATO aleyhtarı gösteriler düzenledi
Geçen haftaki saldırıda 24 askerini kaybeden Pakistanlılar NATO aleyhtarı gösteriler düzenledi

Pakistan Genelkurmay Başkanı, askeri birliklere, Afganistan sınırında saldırıya uğramaları durumunda, merkezden onay beklemeden karşılık verme emri verdi.

Orgeneral Aşfak Kayani, askerlerine olası bir saldırı karşısında “maliyet ve sonuç gözetmeksizin” karşılık vermelerini emretti. Karar, yaklaşık bir hafta önce Afganistan sınırındaki iki Pakistan sınır karakolunun NATO tarafından vurulmasını izliyor.

Pakistan Senatosu da, gelecekteki olası saldırılara karşı tam güçle yanıt verilmesi konusunda hükümete çağrı yapan bir kararı onayladı. Karar, senatörlerin tamamından destek aldı.

Ordu tarafından yapılan açıklamada, NATO saldırısı sırasında yaşanan iletişim kopukluğunun Pakistan askerlerinin karşı saldırıya geçmelerini engellediği ileri sürülüyor.

NATO helikopterleri ve AC-130 uçaklarının düzenlediği saldırıda 24 Pakistan askeri ölmüştü. İslamabad hükümeti, NATO’nun saldırmasını tahrik edecek bir girişimde bulunmadığını savunuyor.

Wall Street Journal gazetesine konuşan Amerikalı komutanlarsa, Pakistan’ın 27 Kasım’daki operasyona onay verdiğini, ama kendi birliklerinin orada olduğundan haberdar olmadığını bildirdi. Pakistan bu iddiayı da reddediyor.

Amerikalı komutanlara göre komando birlikleri militanlar tarafından ateş açıldığını sanarak karşılık verdi. Ancak ateş açanların daha sonradan geçici karakol kuran Pakistan askerleri olduğu anlaşıldı.

XS
SM
MD
LG