Aşırı şiddetli muson yağmurları Pakistan'ın hem kuzeyinde hem de güneyinde yıkıcı sellere neden oldu. 30 milyondan fazla kişi sellerden etkilendi ve binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, zengin ülkeleri sel mağdurlarına yardım etmeye çağırdı.
Pakistan Ulusal Afet Yönetim Dairesi, muson yağmurlarının bu yıl normalden daha erken başladığına ve ölü sayısının bin 33 kişiye ulaştığına dikkat çekti.
Pakistan İklim Değişikliği Bakanı durumu, 'iklim kaynaklı, tarihi boyutlarda bir insani felaket' olarak değerlendirdi. Şiddetli yağmurların yarattığı ani sel baskınları onlarca köyü yıktı ve yüzlerce hektar ekin zarar gördü. Asker ve kurtarma görevlileri yerlerinden olan binlerce Pakistanlı'ya çadır ve yiyecek dağıttı.
Pakistan Dışişleri Bakanı Bilavel Butto Zerdari de, bugün yaptığı açıklamada, Pakistan'ın "çok kuvvetli" sellerle başa çıkmak için mali yardıma ihtiyacı olduğunu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi finans kuruluşlarının bu durumun ekonomik yansımalarını hesaba katmasını umduğunu söyledi.
Pakistan Dışişleri Bakanı, Reuters'e verdiği bir röportajda, "Bu ölçekte bir yıkım görmedim, kelimelere dökmek çok zor" dedi ve çok sayıda kişinin geçim kaynağı olan hasadın yok olduğunu dile getirdi.
Dışişleri Bakanı, "Açıkçası bunun genel ekonomik durum üzerinde bir etkisi olacak" dedi.
Bir Güney Asya ülkesi olan Pakistan zaten bir ekonomik kriz içinde ve yüksek enflasyon, değer kaybeden bir para birimi ve cari hesap açığıyla karşı karşıya.
IMF Yönetim Kurulu, Pakistan'a 2019'da girdiği kurtarma programının yedinci ve sekizinci dilimlerinin bir parçası olarak 1,2 milyar doların sağlanıp sağlanmayacağına bu hafta karar verecek.
Butto Zerdari, kurulun bu kararı onaylamasının beklendiğini ve önümüzdeki aylarda IMF'nin selin etkisini göz önüne alacağını umduğunu söyledi ve ileride, yalnızca IMF'nin değil, uluslararası toplum ve uluslararası kuruluşların da yıkımın düzeyini gerçekten kavramasını beklediğini dile getirdi.
İklim değişikliği uyarısı
Suikaste uğrayan eski Başbakan Benazir Butto'nun oğlu Bilavel Butto Zerdari, selin ekonomik etkilerinin hala değerlendirildiğini, ancakbazı tahminlere göre bunu 4 milyar dolar olarak belirlendiğini söyledi. Butto Zerdari, altyapı ve insanların geçim kaynakları üzerindeki etki göz önüne alındığında, toplam rakamın çok daha yüksek olmasını beklediğini söyledi.
Pakistan Merkez Bankası, rekor düzeyde muson yağışının, tarım üzerindeki etkisi göz önüne alındığında ekonomi için bir tehdit olduğuna dikkat çekmişti.
Butto Zerdari, Pakistan'ın bu hafta Birleşmiş Milletler’e üye devletlerden yardım çabalarına katkıda bulunmalarını isteyen bir çağrı başlatacağını ve ülkenin iklim değişikliğinin uzun vadeli etkileriyle nasıl başa çıkılacağına bakılması gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı, "Bir sonraki aşamada, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma kapsamında sadece IMF ile değil, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ile de görüşmeler yapacağız" dedi
Bilavel Butto Zerdari, yardım çabalarından sonra ülkenin hem sel hem de kuraklığa karşı daha dayanıklı altyapıyı nasıl geliştireceğine ve tarım sektörünün karşılaştığı büyük değişiklikleri nasıl ele alacağına bakması gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı, "Pakistan'ın toplam karbon ayak izine çok az miktarda katkıda bulunmasına rağmen bu gibi iklim felaketlerinden tekrar tekrar harap oluyoruz ve bu durumda yaşamak için elimizden geldiğince sınırlı kaynaklarımız dahilinde yeni ortama uyum sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.