Erişilebilirlik

Paludan Bu Kez Kopenhag’da Kuran Yaktı


Danimarkalı aşırı sağcı Rasmus Paludan, Kopenhag’ta Kuran yaktı.
Danimarkalı aşırı sağcı Rasmus Paludan, Kopenhag’ta Kuran yaktı.

Geçen haftasonunda Türkiye’nin İsveç Büyükelçiliği binası önünde Kuran-ı Kerim yakan Danimarkalı aşırı sağcı Rasmus Paludan, bu kez de Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta Kuran yaktı.

Başta Türkiye olmak üzere Müslüman ülkelerin tepkisine neden olan olayın ardından Paludan, bugün de Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta bir caminin karşısında Cuma namazı saatlerinde bir kez daha Kuran-ı Kerim yaktı.

Paludan’ın eylemi sırasında çok sayıda polis güvenlik önlemi aldı. Paludan’ın da Kuran-ı Kerim’i yakması sırasında üzerine kurşun geçirmez yelek ve kask giydiği görüldü.

Paludan’ın Kuran yakması sırasında bölgede çok sayıda kişi toplanırken, polis de bir güvenlik şeridi oluşturdu. Eylemin ardından Paludan, polis gözetiminde olay yerinden ayrıldı. Paludan bir süre önce yaptığı açıklamada, Danimarka’da bundan böyle düzenli olarak aynı eylemi tekrarlayacağını söylemişti.

Danimarka Büyükelçişi bakanlığa çağırıldı

Olay üzerine Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı ve eylem sert şekilde kınandı. Türk Dışişleri Bakanlığı, olayın ardından bir de açıklama yayınladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Paludan’ı “İslam düşmanı şarlatan” olarak nitelendirdi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “İsveç’te kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı gerçekleştirilen nefret suçunun bugün Danimarka’nın Kopenhag şehrinde aynı İslam düşmanı şarlatan tarafından tekrar işlenmesine izin verilmesini en güçlü şekilde lanetliyoruz. İsveç ve Hollanda’dan sonra bu defa Danimarka’da gerçekleştirilen bu alçak eylemin tüm uyarılarımıza rağmen engellenmemesi Avrupa’da dini hoşgörüsüzlük ve nefretin sözde özgürlük ortamını suistimal ederek eriştiği tehlikeli boyutları ortaya koyması bakımından endişe vericidir. Avrupa’da milyonlarca insanın hassasiyetlerini rencide eden bu tür iğrenç eylemlere müsamaha gösterilmesi barış içinde birarada yaşama pratiğini tehdit etmekte ve her gün Avrupa’nın bir yerinde meydana gelen ırkçı, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı saldırıları kışkırtmaktadır. Avrupa toplumunun ayrılmaz parçası olan Müslümanları ötekileştiren bu eylemler karşısında tepkisiz kalan yönetimlere sorumluluklarını hatırlatıyor, savunduklarını iddia ettikleri evrensel değerlerin ayaklar altına alınmasına seyirci kalmamaya davet ediyoruz.”

İsveç Savunma Bakanı'nın Türkiye Ziyareti İptal Edildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen’se Türkiye ve Danimarka’nın iyi ilişkilere sahip olduğunu ve bunun değişmediğini söyledi.

Rasmussen “Şimdi görevimiz, Türkiye ile açık demokratik kurallarımız ve ülke olarak Danimarka’yla bireyler arasında farklı görüşlere sahip olunduğunu konuşmak” dedi.

Afganistan’da binlerce kişinin katıldığı protesto

Paludan’ın Kuran-ı Kerim yakması, Afganistan’da binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen bir eylemde protesto edildi. Kabil Polis Şefi Halid Zadran, Kuran-ı Kerim’in yakılmasının bugün Cuma namazından sonra şehrin değişik noktalarında binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen gösterilerle protesto edildiğini söyledi.

Ülkenin kuzeyindeki Badakistan bölgesinde de yine binlerce kişinin katıldığı protesto gösterisi düzenlendiği belirtildi. Eylem sırasında “Amerika’ya, İsveç’e ve Birleşmiş Milletler’e ölüm” sloganlarının atıldığı ve aynı olayın tekrarlanmasına izin verilmemesinin istendiği dile getirildi.

Taleban yönetiminin dışişleri bakanlığı da hafta başında İsveç Dışişleri Bakanlığı’na eylemi yapan kişinin cezalandırılması çağrısında bulunduğunu açıklamış ve Kuran-ı Kerim yakılmasına tepki göstermişti.

Afganistan’da 2011 yılında da ABD’de bir kişinin Kuran-ı Kerim yakması üzerine protestolar düzenlenmiş Mezar-ı Şerif şehrinde BM çalışanı 7 kişi öldürülmüştü. Ülke geneline yayılan protestolar günlerce devam etmiş ve güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG