Erişilebilirlik

Fransa'da Bir Öğretmenin Kafası Kesildi


Fransa, yeni bir terör saldırısıyla sarsıldı. Başkent Paris yakınlarında , öğrencilerine Hz. Muhammed'in karikatürünü gösteren bir tarih öğretmeni, Moskova doğumlu 18 yaşındaki bir kişi tarafından, başı kesilerek öldürüldü. Saldırganın Çeçen kökenli olduğu ve küçük suçlardan sabıkası olduğu belirlendi. Bir öğretmenin başı kesilerek öldürülmesi ülkede infial yarattı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Bu İslamcı bir terör saldırısıdır ama kazanamayacaklar. Bizi bölemeyecekler" dedi.

Cinayet, okul binası çevresinde şüpheli bir şahsın dolaştığı ihbarı üzerine ortaya çıktı. Paris'e yakın banliyölerinden Conflans Sainte-Honorine'de, Bois d'Aulne Koleji yakınında saat 17.00 civarında elinde bıçak olan birini gören mahalle sakinleri polisi aradı.

Polis, cinayet mahalline 200 metre uzaklıktaki Eragny mahallesinde, elinde bıçakla dolaşan genç bir adam tespit etti. Polisin elindeki bıçağı bırakması çağrısı yaptığı saldırgan, polisin üzerine yürüyerek tehditler savurdu. Polis memurları, elindeki bıçağı bırakmayan zanlıya ateş açtı. Vurulmadan önce "Allahüekber" diye bağırdığı belirtilen saldırgan, olay yerinde öldü.

Üzerinde patlayıcı bulunan şahsa hemen yaklaşamayan polis, bomba imha ekibinin görevini tamamlamasının ardından yaklaştı ve saldırganın yanında başı kesilmiş bir ceset buldu.

İlk soruşturmalardan yansıyan bilgilere göre, saldırganın 18 yaşında Moskova doğumlu Çeçen kökenli bir Rus vatandaşı olduğu belirlendi.

Hz. Muhammed karikatürü gösterdi

Saldırganın kafasını bıçakla kestiği kurbanın, mahalledeki ortaokulda tarih ve coğrafya öğretmenliği yaptığı ortaya çıktı. Polis kaynaklarından Fransız medyasına yansıyan bilgilere göre, tarih öğretmeni, "ifade özgürlüğü" konusunu anlattığı bir ders sırasında, Hz. Muhammed'in bir karikatürünü gösterdi; ancak karikatürü göstermeden önce Müslüman öğrencilerin parmak kaldırmasını ve "Muhammed karikatürü karşısında şok olmamaları için dışarı çıkmasını" istedi.

BFM TV'de yayınlanan ses kaydında olayı anlatan öğrenci velilerinden biri, "Öğretmen, sınıfta, Müslüman öğrenciler el kaldırsın diyor. Benim kızım da el kaldırıyor. Öğretmen onların sınıftan çıkmasını istiyor. Diğerleri çıkıyor. Ama benim kızım çıkmayacağını söylüyor ve kalıyor. Öğretmen Hz. Muhammed karikatürünü gösteriyor. Anlamıyorum, neden 13 yaşındaki çocuklara bunları gösteriyor?" dedi.

Aynı sınıfta öğrencisi bulunan bir başka veli de France Inter Radyosu'na, "Öğretmen Müslüman öğrencilerden rahatsız olmaması için dışarı çıkmasını istemiş. Görünüşe göre bunu kötü niyetle yapmamış. Oğlum bana bunu çocukları korumak için yaptığını söyledi. Onlara: 'Bir resim göstereceğim. Size, üzülmemeniz, şok olmamanız için dışarı çıkmanızı tavsiye ederim' demiş. Bunu küçümsemek veya saygısız olmak için yapmamış" açıklamasında bulundu.

Olayın ardından okula gelen veliler, öğretmenin tavrından şikayetçi oluyor ve karakola suç duyurusunda bulunuyor ancak okul yönetiminin de araya girmesiyle olay yatışıyor.

Macron: "Karanlık ve şiddet kazanamayacak"

Öğretmenin görev yaptığı o ula giderek yöneticilerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, okul önünde yaptığı açıklamada, birlik çağrısı yaptı. Saldırının "İslamcı bir terör saldırısı" olduğunu dile getiren Macron, "Bir öğretmenimiz, bir yurttaşımız, öğrencilerine ifade özgürlüğünü öğrettiği için öldürüldü. İslamcı terörün kurbanı oldu. Fransa'daki bütün öğretmenlere sesleniyorum. Bugün ve yarın, devlet bütün olanakları ile onların yanında olacak, onları koruyacak. Bu saldırı Cumhuriyet'in aydınlık değerlerine saldırıdır. Bizim kavgamız, nereden gelirse gelsin, inansın ya da inanmasın, neye inanırsa inansın, aydınlık bireyler yetiştirmektir. Çok şey söylendi. Ama bugün bir şeyi güçlü bir şekilde tekrarlamak istiyorum. Başaramayacaklar, hepimiz engel olacağız, karanlık ve şiddet kazanamayacak. Bizi bölemeyecekler. Yurttaşlarımızın tümünü bu zor zamanda birlik olmaya çağırıyorum. Bu birlik hayati önem taşımaktadır. Hepimiz, aynı değerler, tarih ve kader etrafında birleşen yurttaşlarız" dedi.

Fransa'da 2015 yılında düzenlenen ve 12 dergi çalışanının yaşamını yitirdiği Charlie Hebdo saldırısının 50 gün sürecek davası 5 Eylül 2020'de Paris Adliyesi'nde görülmeye başlanmıştı. Derginin taşınmasına rağmen, saldırıdan 5 yıl sonra 25 Eylül 2020'de aynı binaya ikinci kez terör saldırısı düzenlenmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG