Erişilebilirlik

Paris'te Sarı Yelekliler Gösterisinde 200'den Fazla Gözaltı


Fransa’da akaryakıt zamlarını protesto ederek başlayan ancak hayat pahalılığına ve hükümetin politikalarına karşı ülke geneline yayılarak büyük bir harekete dönüşen Sarı Yelekliler, 3’üncü kez büyük eylem düzenledi. Paris’te “lüksün” sembolü Champs Elysees caddesinde toplanan Sarı Yelekliler, hükümetten Ocak ayında uygulanması planlanan akaryakıt vergilerini geri çekmesini istedi. Ancak polisin bariyer kurarak eylem alanını daraltmasına duyulan öfke ile başlayan olaylar sokak aralarına yayıldı. Polis çok sayıda gaz ve ses bombası kullanarak göstericileri dağıtmaya çalıştı. Olaylarda 205 kişi gözaltına alındı, olaylarda 16’sı polis yaklaşık 100 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Sabah saatlerinden itibaren Champs Elysees’ye gelmeye başlayan Sarı Yelekliler, geçtiğimiz hafta yaşanan eylemlerin şiddeti nedeniyle, bu sefer yoğun güvenlik bariyerlerinden geçti. Champs Elysees caddesine açılan 20 kadar ara sokak polis tarafından tutuldu. Caddeye girmek isteyenler üst ve çanta aranması ile kimlik kontrolünden geçirildi. Elysee Sarayı ve Louvre Müzesi arasında bulunan alan gösterilere tümüyle kapatıldı. Gösterilerin güvenliğini sağlamak için yalnızca Champs Elysees’de 5 bin polis ve jandarma görev aldı.

İçişleri Bakanı alanda

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, sabah saatlerinde göstericiler gelmeden güvenlik güçlerini ziyaret ederek, güvenlik önlemlerini yerinde denetledi. Görevli polislerle tek tek el sıkışan ve sohbet eden Castaner, önlemler konusunda da bilgi alışverişinde bulundu.

Alanda kısa bir açıklama yapan Castaner, “Kontorole gelmedim. Çünkü onlara güveniyorum. Ama selamlamak, teşekkür etmek istedim” dedi. Castaner, gösteri yapmak isteyen herkesin bu temel hakka sahip olacağını ancak şiddet olaylarına da müsamaha göstermeyeceklerini söyledi. Özellikle göstericilerin ve dükkan sahiplarinin güvenliğini sağlamak için polisin görev yaptığını vurgulayan Castaner, “Herkes buraya gelebilir. Ama silahla, kırıcı ve vurucu aletlerle girmelerini engelleyeceğiz. Hükümet olarak artık diyaloğa geçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kuralsız kamu düzeni sağlanamaz” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta yaşanan şiddet olaylarının ardından, bu hafta eylemlerin güvenliğinin sağlanması, yeni göreve gelen İçişleri Bakanı için de bir test niteliğinde olacak.

Paris'te Sarı Yelekliler Gösterisinde 200'den Fazla Gözaltı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

122 gözaltı, 20 yaralı

Ancak Champs Elysees caddesinin alt bölümünün gösterilere kapatılmasına öfkelenen bir grup eylemci ile polis arasında yaşanan arbede ile olaylar başladı. Polisin izin vermemesi üzerine göstericiler bariyerleri kaldırmaya çalışıncaşiddet olayları yaşandı. Polis bariyerlere saldıran göstericileri göz yaşartıcı bomba ile dağıttı. Ardından Champs Elysees’ye açılan tüm ara sokaklarda toplanan yaklaşık 3 bin kişi polisle çatışmaya başladı.

Polis göstericilere ses, gaz bombası ve tazyikli su ile yanıt verdi. Champs Elysees’nin en tepesindeki “Arc de Triumph /Zafer takı” etrafında sert çatışmalar yaşandı. Gün boyu süren olaylarda 122 kişi göz altına alındı, 6’sı polis 20 kişi de yaralandı. Çatışmalar sokak aralarında gün boyu sürerken, gaz bombalarının kulakları sağır eden sesi de gün boyu Paris sokaklarında yankılandı.

Başbakan: “Şiddet karşısında şoke oldum”

Olayların ilerlemesi nedeniyle partisinin kongre toplantısına katılma programını erteleyen Başbakan Edouard Philippe, öğle saatlerinde İçişleri Bakanı Christophe Castaner ile ortak bir açıklama yaptı. Champs Elysees üzerinde halen 5 bin kadar göstericinin bulunduğunu belirten Başbakan, “Yaşanan şiddet olaylarından dolayı şoke olduğumuzu ve bu şiddeti kınadığımızı belirtmek isterim. Sabah saatlerinden itibaren olay çıkarmakta kararlı ve donanımlı kişiler gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesine yol açtı. Ama şu bilinmeli ki bu kişilere müsamaha gösterilmeyecek ve affedilmeyecekler. Çok büyük bir şiddet kullanıldı. Ancak güvenlik güçleri son derece soğukkanlı davrandı” dedi.

Macron G-20’de

Gün boyu Fransa’nın pek çok kentinde de eylemler devam etti. Hiç bir sözcü ya da temsilci kabul etmeden hep birlikte hareket eden ve eşi görülmeyen bir dayanışma sergileyen Sarı Yelekliler, gün boyu “Vergilere son”, “Macron istifa” sloganları attı.

Sarı Yelekliler’in hedefindeki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, tüm bu olaylar yaşanırken, 11 bin km. uzakta G 20 zirvesine katıldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG