Erişilebilirlik

Pentagon Bütçesinin Hedefi 'Yeni Tehditler'


ABD Savunma Bakanı Ash Carter
ABD Savunma Bakanı Ash Carter

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, 2017 Pentagon bütçe beklentilerini açıkladığı konuşmada önceliklerin Rusya’nın uluslararası alanda artan girişkenliğine karşı önlem almak ve Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadele etmek olduğunu belirtti

Carter, 583 milyar dolarlık savunma bütçesi talebinde harcamaların beş soruna yönlendirileceği belirtildi. Bunlar, Rusya ve Çin’in gücüne karşı koymak, Kuzey Kore ve İran’ın yarattığı bölgesel tehditler ve de terörle mücadelenin sürdürülmesi.

Rusya ve Çin’i Amerika’nın en endişe verici rakipleri olarak nitelendiren Carter, yeni bütçenin Asya’da değişen dengeleri göz önünde bulundurduğunu, aynı zamanda Amerika’nın Avrupa’daki güçlerine ayrılan kaynakları dörde katladığını belirtti.

IŞİD’le mücadeleye ayrılan kaynak, geçen seneye göre yüzde 50 arttırılarak 7,5 milyar dolara çıkıyor. 1,8 milyar dolar, 45 bin GPS donanımlı ve lazer güdümlü akıllı bomba alımına ayrılıyor. Bu silahlar IŞİD hedeflerini vurmak için kullanılıyor.

Önümüzdeki Dönem

Carter, bütçenin sualtı savaş teknolojilerine, siber savaşa, uzaya ve elektronik savaşa da para ayırdığını ve geleceğin tehditlerini öngördüğünü belirtti.

Uzun dönemli düşündüklerini söyleyen Carter, “Bugünün savaşlarını sürdürürken, 10,20,30 yıl sonra karşı karşıya kalacağımız savaşlara hazırlanmalıyız” diye konuştu.

Bütçede sualtı savaş kapasitelerine 8,1 milyar dolar ayrılıyor. Bu kaynak insansız sualtı araçlarının üretimi ve daha iyi torpiller alınması için kullanılacak. 7 milyar dolar da siber savaş konularına ayrılacak.

Bütçede ayrıca ar-ge çalışmalarına da 71,4 milyar dolar ayrılıyor. Böylece Savunma Bakanlığı ar-ge bütçesi 2 yıl üst üste arttırılmış olacak.

Tercihler ve Ödünler

Carter, 2017 bütçesinin ordunun kuvvet yapıları, modernizasyonu ve savaş hazırlığı arasında belli tercihleri gerekli kıldığını belirtti. Bu tercihler bazen silahlı kuvvetlerin farklı kanatlarından sorumlu bakanlar ve savunma bakanını karşı karşıya getiriyor.

Donanma Bakanı Ray Mabus, Littoral Combat Ship, yani, ‘kıyı suları muharebe gemilerine (LCS) yatırımı destekliyor. Ancak Carter, açıklamasında bu tür gemilerin ancak gerekli sayıda üretileceğini söyledi.

Başkan Obama’nın Kara Kuvvetleri Bakanı Eric Fanning, son dönemde hükümetin kara kuvvetlerinde asker indirimine giderek, artan parayı başka yerlerde kullanma planlarını eleştirdi.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda konuşan Fanning, 40 bin kişilik güç indiriminin kara kuvvetlerinin savaşa hazırlılığına zarar verdiğini söyledi.

Fanning, 2 yıl önce kara kuvvetlerinin 450 bine indirilmesi planlandığında IŞİD ve Rusya’nın sorun olmadığına dikkat çekti.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG