Erişilebilirlik

Pentagon Ortadoğu'ya Asker Gönderme İddialarını Reddetti


Amerika Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Ortadoğu'ya 5 ila 10 bin asker gönderileceği iddialarını reddetti
Amerika Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Ortadoğu'ya 5 ila 10 bin asker gönderileceği iddialarını reddetti

Amerika Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Amerika’nın İran’ın tehditlerine karşı Ortadoğu’ya 5 ila 10 bin asker göndereceği iddialarını reddetti.

Shanahan “10 bin değil. 5 bin değil. Bu doğru değil” ifadelerini kullandı. Dün haber ajansı Reuters, Pentagon’un Ortadoğu’ya 5 bin asker, Associated Press ise 10 bin asker göndermeyi planladığı haberlerini paylaşmışlardı.

VOA de daha önce Savunma Bakan Vekili Shanahan ve Genelkurmay Başkanı Dunford’ın, Başkan Trump’a aralarında Ortadoğu’ya asker göndermenin de bulunduğu bir dizi seçenek sunacağını haber yapmıştı.

Shanahan, Beyaz Saray’daki brifing öncesinde bu haberi doğrulamış ve asker göndermenin de düşünüldüğünü söylemişti.

Shanahan, “Ortadoğu’daki korumayı güçlendirmek için ne yapabiliriz ona bakıyoruz. Bu ek asker göndermeyi de kapsayabilir” demişti.

Ek asker talebi Amerika Merkez Komutanlığı Şefi Korgeneral Kenneth Frank McKenzie’den gelmişti. Savunma Bakan Vekili Shanahan, bu tarz taleplerin normal olduğunu ve zaman zaman yapıldığını söylemişti.

Amerika Merkez Komutanlığı Şefi Korgeneral Kenneth F. McKenzie Jr.
Amerika Merkez Komutanlığı Şefi Korgeneral Kenneth F. McKenzie Jr.

Beyaz Saray, bölgeye ek askeri birlik, Patriot füze bataryaları ve savaş gemileri gönderilmesi talebini onaylayacak mı, bu henüz net değil. Eğer bu talep onaylanırsa, söz konusu birliklerin nereden Ortadoğu’ya kaydırılacağı da bilinmiyor.

Perşembe günü telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demokrat Parti Virginia Senatörü Tim Kaine de Amerika’nın, askeri olarak İran’la karşı karşıya gelmesini istemediğini söyledi.

Demokrat Parti Virginia Senatörü Tim Kaine
Demokrat Parti Virginia Senatörü Tim Kaine

Kaine, “Başkanın kavgacı Twitter mesajlarını görüyorsunuz. Hem Savunma Bakanı hem Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın kavgacı söylemlerini görüyorsunuz. Eğer Amerika, İran’la bir çatışmaya girerse bu son derece yıkıcı bir felaket olur” diye konuştu.

Başkan Trump’ın, İran’ın petrol satışlarının sıfıra düşürülmesi kararını açıklamasından bu yana iki ülke arasındaki tansiyon yükselmeye devam ediyor. Ayrıca Amerika, İran’ın tehditlerine karşı Basra Körfezi’ndeki askeri varlığını da arttırdı.

Trump Perşembe günü yaptığı açıklamada da “İran tehlikeli ve son derece kötü bir oyuncu olmayı sürdürüyor. Onlar bir terör devleti ve biz buna müsade etmeyeceğiz” dedi.

VOA İran Servisi’ne açıklamalarda bulunan Amerika’nın İran Özel Temsilcisi Brian Hook da Amerika’nın, ancak İran saldırırsa, bu ülkeye karşı askeri güç kullanacağını söyledi. Hook, Trump yönetiminin, İran’ın bölgedeki Amerika’nın çıkarlarına yönelik saldırıya geçmesinin çok yakın bir zamanda olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Amerika'nın İran Özel Temsilcisi Brian Hook
Amerika'nın İran Özel Temsilcisi Brian Hook

Hook da Başkan Trump’ın İranlı yöneticilere yaptığı telefonla görüşme çağrısını yineledi.

Hook, “Başkan net olarak bunu tekrarladı. Dışişleri Bakanı Pompeo ve ben de söyledim. Ancak İran’dan böyle birşey duymadık. Dolayısıyla burada tercih onların. Biz, İran’ın Başkan’ın yaptığı bu teklifi değerlendirmesini destekliyoruz” dedi.

Geçen hafta da Başkan Trump, Savunma Bakan Vekili Shanahan’a İran’la savaş istemediğini söylemişti.

Daha önce defalarca bölgedeki Amerika askerlerinin sayısını azaltmak istediğini söyleyen Trump, eğer asker gönderme kararı alırsa bu kendisi açısından da ciddi bir strateji değişikliği olacak.

Geçen yıl Aralık ayında Trump Suriye’deki 2 bin Amerika askerini geri çekeceğini açıklamıştı. Ancak Şubat ayında 400 civarında askeri bölgede tutma kararı aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG