Erişilebilirlik

Petrol Fiyatları 10 Ayın En Düşük Seviyesinde


Küresel piyasalarda petrol fiyatları Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Fiyatlardaki düşüşte AB ve G7 ülkelerinin Rusya petrolüne yönelik getirdiği tavan fiyat uygulamasının da etkili olduğu belirtiliyor. Rusya petrolünün tavan fiyatı 60 dolar olarak belirlenmişti.

Brent petrolün bugün piyasada işlem gören fiyatı 3,66 dolar daha düşerek varil başına 79,02 dolara geriledi. Bu fiyat bu yıl 10 Ocak tarihinden bu yana görülen en düşük fiyat olarak kayda geçti.

Piyasa uzmanları, uluslararası talep ve Rusya’ya uygulanan tavan fiyat uygulaması dikkate alındığında önümüzdeki dönemde 80 doların varil fiyatının görebileceği en yüksek değer olabileceği değerlendirmesini yapıyor.

Çin’de son dönemde hizmet sektöründeki faaliyetlerin 6 ayın en düşün seviyesine gerilemesi, yüksek enerji fiyatları nedeniyle Avrupa ekonomilerinde görülen yavaşlama ve artan faiz oranları petrol fiyatlarındaki fiyat düşüşünü hızlandıran nedenler olarak görülüyor.

Pazartesi günü de ham petrol fiyatlarında son iki haftanın en büyük düşüşü görülmüştü.

Çin’de COVID-19 tedbirlerinde bazı gevşemelere gidilmesinin üretimi ve dolayısıyla petrol talebini arttırması bekleniyor. Ancak bunun şu aşamada fiyatları yükseltmek için yeterli olmayacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan Rusya, mevcut tavan fiyat uygulamasına onay veren G7 ülkeleri, AB ve Avustralya’ya petrol satışı yapmayacağını, bu fiyata uyan başka ülke olursa onlara da petrol satışını durduracağını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG