Erişilebilirlik

Petrol Sızıntılarının Temizlenmesinde Çığır Açacak Sünger


Petrol Sızıntılarının Temizlenmesinde Çığır Açacak Sünger
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Bilimadamı Seth Darling, Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda yüksek teknoloji gerektirmeyen ama çığır açacak bir proje üzerinde çalışıyor.

Geliştirilen koyu renkli sünger parçaları, ileri teknoloji ürünü gibi görünmüyor. Ancak çığır açan gelişmenin bunların görülen kısmı olmadığını hatırlatan Darling, süngerin içindekinin ve üzerindekinin önemli olduğunu söylüyor. O da süngerin, petrolü anında emiyor oluşu.

Darling, süngerin petrolü emmesini sağlayan, Ardışık İnfiltrasyon Sentezi ya da kısaca SIS işleminin çığır açan bir teknoloji olduğunu söylüyor.

SIS nano seviyesinde işliyor. Karmaşık nano-yapıya sahip metal oksit atomları, süngerin liflerine işlediği zaman, süngere, sudaki petrolü çok etkin bir şekilde emme özelliği kazandırıyor. Bunu yaparken, sünger iki sıvıyı ayrıştırıyor.

Bu gelişme, petrol sızıntılarının, özellikle su yüzeyinin altındaki petrolün temizlenmesinde bir çığır açabilir.

Oleo Süngeri, petrolü sadece temizlemiyor aynı zamanda israfını da önlüyor. Suya sızan petrol, temizleme çalışmaları bittikten sonra genellikle kullanılmaz hale gelir. Oysa Oleo Süngeri, petrolün gelecekte kullanılmasını sağlayabiliyor. Ayrıca sünger yeniden kullanılabiliyor. İşte bu özelliklerden dolayı, süngere ilgi çok yoğun.

Oleo süngerinin en belirli kullanım alanı, suya sızan petrolü temizlemek. Ama süngerde kullanılan SIS teknolojisi, başka bir çok alanda çığır açabilir.

Seth Darling ve diğer bilim adamlarının konuyla ilgili araştırmaları sürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG