Erişilebilirlik

“Petrol yaptırımının Venezuela’ya maliyeti 6 milyar doları bulabilir”


Bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde, muhalefetin ortak adayına siyasi yasak getirilmesinin ardından, Venezuela’nın petrol ticaretine yeniden uluslararası yaptırımlar uygulanması gündemde.
Bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde, muhalefetin ortak adayına siyasi yasak getirilmesinin ardından, Venezuela’nın petrol ticaretine yeniden uluslararası yaptırımlar uygulanması gündemde.

Venezuela hükümeti ile muhalefetin geçen Ekim ayında, bu yıl yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili seçme ve seçilme hakkı, seçimlere uluslararası gözlemcilerin katılması gibi noktalarda uzlaşmaya varmasının ardından, hükümetin verdiği taahhütleri yerine getirmesi şartıyla 6 aylığına hafifletilen yaptırımlar, muhalefetin ortak adayına siyasi yasak getirilmesinin ardından yeniden gündemde.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Venezuela’da faaliyet gösteren petrol firmalarına verilen izinlerin 18 Nisan’da yenilenmeyeceği açıklaması ciddi ekonomik, sosyal ve siyasi krizlerin yaşandığı ülkede endişeleri arttırdı.

Resmi verilere göre, geçen yıl ekonomisi yüzde 5 büyüyen Venezuela’da, günlük petrol üretimi 67 bin varil artarak 783 bin varile ulaşmıştı.

Nisan ayında lisansların yenilenmeyecek olması, döviz girdilerinin yüzde 90’ını petrol ihracatından sağlayan ülke için oldukça önemli. Ekonomist Asdrubal Oliveros’a göre, Venezuela’nın petrol ticaretine yaptırımların yeniden uygulanmasının maliyeti yılda 6 milyar doları bulabilir.

Güney Amerika ülkesindeki petrol gelirinin 2022 yılında yalnızca 3 milyar dolar olduğu hesaba katıldığında, yaptırımların maliyetinin ülke ekonomisi için önemi daha da açığa çıkıyor.

Petrol ihracatı günlük 208 bin varil azaldı

Venezuela Eski Petrol Bakan Yardımcısı German Marquez
Venezuela Eski Petrol Bakan Yardımcısı German Marquez

Venezuela’da petrol bakan yardımcılığı da yapmış olan German Marquez, geçtiğimiz haftalarda devletin petrol şirketi PDVSA ile sözleşme imzalayan Maurel & Prom ve Repsol gibi uluslararası enerji şirketlerinin, yaptırımların yeniden gündeme gelmesinin ardından, üretimi arttırmak için gerekli yatırımları yapmaktan çekineceğini kaydediyor.

Yerel kaynaklara göre Ocak ayı petrol ihracatı, bir ay öncekine göre yüzde 25 azalarak günlük 624 bin varile düştü. İhracattaki azalmanın en önemli nedenlerinden biri Amerikan şirketi Chevron’un Venezuela’dan ABD’ye yaptığı ham petrol ihracatının günlük 233 bin varilden 107 bin varile düşmesi olarak gösteriliyor.

Venezuela’nın petrol ticaretine yaptırım uygulandığında, alıcı kurum ve kuruluşlara, petrolü taşıyan nakliye şirketlerine de yaptırım uygulandığını hatırlatan Marquez, yaptırımların üretim maliyetlerinin artması ve kâr marjının düşmesine yol açtığına dikkat çekti.

Petrol yaptırımlarının yol açtığı sorunlardan biri de ülkede akaryakıta erişim problemi. Venezuela’nın çıkardığı ham petrolü benzine dönüştürecek olanaklara sahip olmaması, yaptırımların gündelik yaşamdaki etkilerinin daha hızlı bir şekilde hissedilmesine neden oluyor.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG