Erişilebilirlik

Peygambere Hakaretle Suçlanan Suudi Gazeteci Malezya’da Tutuklandı


Peygambere Hakaretle Suçlanan Suudi Gazeteci Malezya’da Tutuklandı
Peygambere Hakaretle Suçlanan Suudi Gazeteci Malezya’da Tutuklandı

Malezya hükümeti Suudi Arabistan’ın talebi üzerine 23 yaşındaki Hamza Kaşgari’nin tutuklandığını açıkladı

Malezya hükümeti Suudi Arabistan’ın talebi üzerine 23 yaşındaki Hamza Kaşgari’nin tutuklandığını açıkladı.

Gazeteci Kaşgari, 3 Şubat’ta, Hz. Muhammed’in doğum gününde, Twitter hesabına yazdığı mesajlardan sonra ölüm tehditleri almaya başlayınca ülkesinden gizlice kaçmak zorunda kalmıştı.

Kaşgari, Twitter üzerinden gönderdiği mesajlardan birinde, her yerde Hz. Muhammet’i gördüğünü ancak bazı taraflarını sevmekle birlikte bazı taraflarını sevmediğini yazmıştı. Genç Suudi, başka bir twitter mesajında, Hz. Muhammet’e dua etmeyeceğini ve elini öpmeyeceğini ona ona eşit bir insan gibi davranacağını belirtmişti.

Genç gazeteci daha sonra özür dilemesine rağmen aralarında önemli görevlerde çok nüfuzlu ünlü din adamlarının de bulunduğu binlerce kişi idam edilmesi için kampanya başlattı.

Malezya hükümeti, Suudi Arabistan’ın Kaşgari hakkında İnterpol’den tutuklama kararı çıkarttığı için ülkeye giriş yaptığı havaalanında gözaltına alındığını duyurdu.

İki ülkenin de Müslüman olmasına rağmen Hz. Muhammet’i eleştirmek Malezya’da ağır suç değil; Suudi Arabistan’da ise idamlık suç.

Şeyh Nasır el Ömer adlı bir din adamı televizyondan Kral’a, Veliaht Prense ve Baş Müftü’ye seslenerek Kaşgari’nin şeriat mahkemesinde yargılanmasını istedi. Hz. Muhammed’in eleştirilmesine tahammül edemediği için gözyaşlarını tutamadığını belirten Şeyh Ömer, Kaşgari özür dilese de bir anlamı olmayacağını ve şeriat yasalarına göre derhal başının vurulması gerektiğini savundu.

Genç gazetecinin linç edilmemek için önce Ürdün’e, oradan Birleşlik Arap Emirlikleri’ne oradan da Malezya’ya kaçtığı öğrenildi.

Malezya hükümetinin Kaşgari’yi Suudi Arabistan’a iade edip etmeyeceği bilinmiyor.
Kaşgari’nin derhal idam edilmesini isteyenlerin Facebook sayfası:

http://www.facebook.com/groups/211533478943735/?ref=ts

XS
SM
MD
LG