Erişilebilirlik

Pire'deki Mülteciler İçin Gelecek Belirsiz


50 bin mülteci, sınırların kapatılması nedeniyle Yunanistan’da mahsur kaldı. Bu mültecilerin bir kısmı Pire’de. Yunan Hükümeti yaz aylarının yaklaşması ve turizm sezonunun açılmasıyla mültecileri başka bölgelere sevketmeyi planlıyor. Ancak bu durumdan memnun olmayanlar var.

Atina’nın Pire Limanı’nda yaşayan mülteciler bir kez daha belirsizlikle karşı karşıya. Çoğu Suriyeli ve Afgan 4 bin mülteci için sınırların kapatılmasıyla Batı Avrupa yolu da kapandı.

Nakit sıkıntısı içindeki Yunan hükümeti ise turizm sezonunun yaklaşması nedeniyle mültecileri başka yerlere sevketmek istiyor.

Katerina Downward, mültecileri rahat ettirmeye çalışan gönüllülerden biri. Downward, “Yunan yetkililer, bu geçici konaklama noktasını ortadan kaldırarak turizm sektörüne destek vermek istiyor” diye konuşuyor.

Mülteci gruplar arasında gerginliklere de sahne olan Pire’de mültecilerin çocukları için oyun alanları var. Hepsine düzenli olarak yemek de veriliyor. Liman işletmesi ve yetkililerin yaptığı baskılarsa giderek artıyor.

Pire’den diğer mülteci kamplarına otobüs seferleri düzenleniyor. Bu kamplardan bazılarında durumun Pire’den daha iyi olduğu söyleniyor.

Kimi mültecilerse diğer kamplardaki şartların çok kötü olması nedeniyle Pire’ye geri döndüklerini söylüyor. Mülteciler, Türkiye’ye gönderilmeleri konusunda da kaygılı.

Mülteciler için özgürlüğün bedeli oldukça ağır. Ailesi Suriye’de öldürüldükten sonra Yunanistan’a sığınan Hasan Mansur, kaderinin kendisini nereye götüreceğini bilmiyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG