Erişilebilirlik

Pittsburgh'de Sinagogda Silahlı Saldırı: Zanlı Gözaltında


Pennsylvania eyaletine bağlı Pittsburgh kentinde bir sinagoga giren silahlı saldırgan en az 11 kişiyi öldürdü, aralarında polislerin de bulunduğu altı kişiyi yaraladı. Görgü tanıkları, saldırganın sinagogda "tüm Yahudiler ölmeli" diye bağırdığını bildirdi.

Amerikan basını zanlının 46 yaşındaki Robert Bowers olduğunu bildirdi. Beyaz bir Amerikalı olan Bowers, Pittsburgh’ün güneyindeki Castle Shannon bölgesinden. Yaralı olduğu bildirilen Bowers, hastaneye kaldırıldı, ancak durumunun iyi olduğu açıklandı.

Saldırganın makineli tüfek olduğu tahmin edilen "saldırı silahı" ve üç tabanca taşıdığı bildirildi. Cinayetlerin ve yaralama olaylarının yanı sıra ABD medeni haklar yasalarını ihlal etmekle suçlanan Bowers, 29 ayrı iddiadan yargılanacak.

Aynı zamanda göçmen ve Yahudi karşıtı olan Bowers eylemlerine başlamadan hemen önce sosyal medya hesabına attığı mesajda bir Yahudi mülteci yardım derneğini, göçmenleri ABD'ye getirmekle suçladı, "İbrani Göçmen Yardım Toplumu (HIAS) işgalcileri getirip insanlarımızı öldürmek istiyor. Ben halkımın katledilmesini bekleyemem. İçeri giriyorum" diye yazdı.

FBI Bowers'ın daha önce bilinen bir suç kaydı olmadığını açıkladı.

"ABD tarihinde Yahudileri hedef alan en kanlı saldırı"

ABD'nin önde gelen Yahudi karşıtlığı ve ırkçılıkla mücadele kuruluşlarından İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL) saldırıyı "ABD tarihinde Yahudi toplumunu hedef alan en kanlı saldırı" diye niteledi.

Beyaz Saray 31 Aralık'a kadar resmi binalarda bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) olayı "nefret saldırısı" kapsamı altında incelemeye aldı.

Pittsburgh'de Sinagogda Silahlı Saldırı: Zanlı Gözaltında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Yetkililer ölü ve yaralı sayısı konusunda çelişkili bilgiler açıklarken son olarak ajanslar bir yetkiliye dayandırdıkları haberlerinde en az 11 kişinin saldırıda öldüğünü duyurdu.

Pittsburgh Kamu Güvenliği Müdürü Wendell Hissrich, FBI’ın soruşturmayı nefret suçu kapsamında yürüttüğünü bildirdi, “Bu hayatımda gördüğüm en kötü suç eylemlerinden biri” diye konuştu. Hissrich, saldırganın 11 kişiyi öldürdüğünü, aralarında polislerin de bulunduğu altı kişiyi yaraladığını bildirdi.

Bowers’ın sosyal medya paylaşımlarında Yahudi karşıtı mesajlar verdiği bildirildi ve mesajlardan birinde, “Halkımın katledilmesini bekleyemem, ben içeri giriyorum” şeklinde yazıyor.

Pennsylvania Valisi Tom Wolf, olayı “tam bir trajedi” diye yorumlarken, emniyet güçleri ve müdahale ekiplerine yardım amacıyla eyalet kaynaklarını tahsis ettiğini bildirdi. Wolf, FBI'ın soruşturmayı "nefret suçu" kapsamında yürüttüğünü açıkladı.

Trump: "İdam cezası kapsamı genişletilmeli"

Washington yakınındaki Andrews Hava Üssü’nde gazetecilere konuşan Başkan Donald Trump, Amerika’nın idam cezası kapsamını genişletmesi çağrısında bulundu. Bu tarz suçları işleyen kişilerin “nihai cezayı” hak ettiğini söyleyen Trump, sinagogda silahlı koruma olması durumunda bu saldırının önlenebileceğini öne sürdü.

Trump olayın ardından Kongre ara seçimleri için yürüttüğü siyasi kampanya gezilerini ertelediğini açıkladı.

Trump olayın daha açıklığa kavuşmasının ardından yaptığı açıklamada, "kötülük ve nefret zehriyle dolu Yahudi karşıtlığı kınanmalı" şeklinde bir çağrıda bulundu.

Olaydan sonra bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Pittsburgh’deki saldırıyı kınadı. Netanyahu, liseyi Pennsylvania eyaletinde okumuştu.

Hayat Ağacı adlı sinagogun yetkilisi, olay sırasında cumartesi günleri yapılan şabbat ayini düzenlendiğini açıkladı. Saldırı sırasında sinagogda 80 kadar kişi bulunuyordu. Ölenlerin kimliği pazar günü açıklanacak.

Üç katlı Hayat Ağacı Sinagogu'nun kökenleri Pittsburgh’de Yahudiler’in organize olmaya başladığı 1860’lı yıllara dayanıyor. Kilisenin mevcut binası da 1946 yılında hizmete açıldı. Üç katlı sinagogun her katında şabbat ayinleri ve sünnet törenleri düzenleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG