Erişilebilirlik

Piyasalar AKP’nin İzleyeceği Rotayı Bekliyor


AKP’nin seçim galibiyeti sadece partinin seçmenleri tarafından değil, piyasalar tarafından da sevinçle karşılandı.

7 Haziran seçimlerinden sonra Türk Lirası ve piyasalar, koalisyon beklentisi ve siyasi belirsizlik karşısında zorlu birkaç ay geçirmişti. Finansbank Baş Ekonomisti İnan Demir, piyasalardaki olumlu havanın, AKP’nin yeniden kazandığı siyasi gücü nasıl kullanacağı soruları karşısında kısa ömürlü olabileceğini düşünüyor.

Demir, kaygıların, AKP’nin seçim galibiyeti sonrasında siyasi gücünü nasıl kullanacağı sorusundan kaynaklandığını söylüyor.

Türkiye’yi takip eden uzmanlar, piyasaların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve danışmanlarının ekonomi politikalarına karışma isteği karşısında tedirgin olduğunu söylüyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz yıl Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı faizler konusunda sert dille eleştirmişti. Erdoğan’ın danışmanlarının, Ali Babacan’ın serbest piyasaya dönük politikalarını sorgulamaları da Merkez Bankası’nın özerk yapısı konusunda soru işaretleri doğurmuştu.

İnan Demir, piyasaların Babacan konusunda hassasiyeti olduğunu ve Babacan’la ilgili gelişmeleri dikkatle izleyeceklerini söylüyor.

Demir’e göre Ali Babacan kabine dışı bırakılırsa, o zaman piyasalar ciddi şekilde tedirginlik yaşayabilir. Yine Demir’e göre, Nisan 2016’da Erdem Başçı’nın Merkez Bankası başkanlığı görevinin sona ereceği tarihten sonra kimin bu göreve atanacağı da piyasaların nasıl seyredeceği konusunda önemli işaretler verebilir.

Demir, eğer bu beklentiler piyasaları hayal kırıklığına uğratırsa, piyasalarda daha ciddi olumsuz hareketler gözlemlenebileceği görüşünü savunuyor.

İnan Demir, Türk Lirası’nın uzun zamandır değer kaybettiğini ve gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterenlerden biri olduğunu da hatırlatıyor.

Analistler, bu belirsizlikler karşısında uluslararası piyasalardaki olumsuz algının da Lira üzerindeki baskıları arttıracağını söylüyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) da Aralık ayında büyük bir ihtimalle arttıracağı faiz oranları, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini tedirgin ederken, analistler Türkiye’deki siyasi liderleri dikkatli hareket etmeleri konusunda uyarıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG